Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2024. április 19. péntek, Emma napja van. - Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
márciusmájus
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 


Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


A korrektség kialakulása az embernél
A korrektség kialakulása az embernél

Rovat: Érdekes tudomány

Az ember válasza az inkorrekt viselkedésre azért alakult ki, hogy támogassa a hosszú távú kooperációt. Az egyesült államokbeli Georgia State University és az Emory University közös kutatócsoportja erre a következtetésre jutott, a főemlősök tanulmányozása révén.

A korrektség egy olyan szociális ideál, amelyet nem tudunk mérni, ezért is nehéz megérteni a korrekt viselkedés evolúcióját az emberi faj esetében. A Georgia State University mellett működő Idegtudományi Intézet és Nyelvi Kutatóközpont tudósa, dr. Sarah Brosnan, az elmúlt évtizedet azzal töltötte, hogy tanulmányozta a főemlősök viselkedését az egyenlő és egyenlőtlen jutalmazás esetén.

 

 

A Science folyóiratban jelent meg a tanulmány, amelynek Brosnan mellett a társszerzője dr. Frans de Waal, az Emory University főemlős kutatója. Az sokáig ismeretlen volt a tudósok számára, hogy a korrektség miként alakult ki az embernél. A két kutató szerint a korrekt viselkedés elemei nemcsak az ember, hanem más fajok esetében is szükségszerűen léteznek.

 

– A korrektség érzése sok dolog alapja az emberi társadalomban, a bérkülönbségektől a nemzetközi politikáig – mondja Brosnan. – Minket az érdekelt, miért nem boldogok az emberek azzal, amijük van, akkor is, ha ez elég jó a számukra, miközben valaki másnak még több van belőle. Azt feltételezzük, hogy ez azért lényeges, mert az evolúció relatív dolog. Előfordul, hogy együttműködünk valakivel, akinek több haszna származik ebből az együttműködésből, a mi rovásunkra. Azt kezdtük el kutatni, hogy az egyenlőtlenségekre adott válaszokban van-e valami közös az ember, és más, együttműködésre képes fajok esetében.

 

Brosnan és de Waal a korrekt viselkedés tanulmányozását majmokon kezdték, 2003-ban. Az erről szóló tanulmány a Nature folyóiratban jelent meg, „A majmok elutasítják az egyenlőtlen járandóságot” címmel. Ebben a tanulmányban barna kapucinus majmok különböző feladatokat kaptak, majd a sikeres végrehajtás esetén megjutalmazták őket, de egyenlőtlen módon. Brosnan még kilenc különböző főemlős fajt, és embereket is vizsgált ilyen szituációkban. Azt találták, hogy a különböző fajok egyedei csak akkor reagáltak az egyenlőtlenségre, ha rendszeresen olyanokkal kooperáltak, amelyekkel/akikkel nem álltak rokoni kapcsolatban.

 

Ugyanakkor a partnernél kevesebb juttatásra való reagálás nem az egyetlen aspektusa a korrektségnek. A korrektség igazi próbája az, miként reagál egy főemlős vagy az ember arra, ha ő kap többet a társánál. Brosnan és de Waal hipotézise szerint az egyéneknek hajlandónak kellene lenniük arra, hogy feladják az előnyüket az egyenlő eredmények elérése érdekében, és stabilizálják az értékes, hosszú távú kapcsolataikat.

 

– A számunkra előnyös dolgok feladása a hosszú távú kapcsolat erősítése érdekében nemcsak a jövőről való gondolkodás képességét feltételezi, hanem önuralmat is, a nekünk járó jutalom egy részéről való lemondás miatt. Feltételezésünk szerint sok faj egyedei negatívan reagálnak arra, ha valamiből kevesebbet kapnak, mint a partnerük, ami az első lépés a korrektség evolúciójában, de csak kevés faj képes arra, hogy megtegye a második lépést, ami a korrektség igazi kialakulásához vezet – összegezte a kutatási eredményeket Sarah Brosnan.

Czinege Imre


2014.09.30. 01:14
Értékelés: 5/3

Még nincsenek hozzászólások



Új hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  



www.delpestmegyeonline.hu
Facebook



Legújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas