Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2024. április 16. kedd, Csongor napja van. - Holnap Rudolf napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
márciusmájus
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 


Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


Drasztikus kormányzati módszer - Mire jutunk vele?
Drasztikus kormányzati módszer - Mire jutunk vele?

Szebeni Dávid ceglédi közgazdásszal, a Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságpolitika oktatójával, a 2014-2020-as Operatív Programok stratégiai tervezőjével készült riportot közölt a portfolio.hu internetes portál.

 

Azért hozta nyilvánosságra a Miniszterelnökség a késedelmes állami projektek listáját, hogy ezzel a módszerrel is a minél gyorsabb forráslehívásra ösztönözze a közszférabeli projektek gazdáit, akik közül soknak önerőt se kellett hozzátenni a fejlesztéshez - mondta el a Portfolio érdeklődésére Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. A kormány által létrehozott késedelmes projektek listája és a késedelmes projektekhez kapcsolódó szankciók elvi szinten elfogadhatóak, a projektek ütemezés szerinti megvalósítására vonatkozó kormányzati szándék érthető, de érdemes néhány megoldási javaslatot megfontolni - fejtette ki meglátását Szebeni Dávid, a Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságpolitika oktatója, a 2014-2020-as Operatív Programok stratégiai tervezője.

A most nyilvánosságra hozott listáról, a 2007-2013-as ciklus sikeres zárásához szükséges teendőkről és a 2014-2020-as ciklus fő irányairól is részletesen szó lesz a Portfolio Uniós források 2015 című konferenciáján, amelyre március 12-én kerül sor.

 

ÁTTEKINTÉS | ELŐADÓK | RÉSZLETES PROGRAM | ÁRAK | JELENTKEZÉS

 

Mindenki felkerült a listára

Csepreghy Nándor hangsúlyozta, hogy a 874 projekt összesen mintegy 2500 milliárd forintnyi fejlesztési értéket képvisel, amelyből mintegy 500 milliárd forintnyi összeg számít késedelmesnek. Utóbbi azt jelenti, hogy az idén február 9-i összesítés szerint ennyi pénzt nem hívtak még le a projektgazdák az egyes projektek tavaly év végi kifizetési célértékéhez képest. A listáról további információkat ebben a reggeli cikkünkben írtunk.

Csepreghy rámutatott:

ezeken a projekteken múlik az, hogy Magyarországnak sikerül-e a 2007-2013-as uniós ciklusra járó keretösszeg teljes lehívása és ha itt elcsúszás következne be, akkor csaknem hiábavaló lenne az elmúlt négy év megfeszített munkája a forráslehívás terén.

Leszögezte: a lista alapján még inkább össze kell kapnia magát az érintett állami intézményeknek, ami sok esetben azért is indokolt, mert 100%-os támogatási intenzitású projektekről van szó, tehát az önerő hiánya nem lehet akadály a megvalósításban. Azoknál a projekteknél pedig, amelyeknél szükség volt önrészre, annak meglétét a pályázat kapcsán igazolnia kellett a projektgazdának, így ez sem adhat okot a késedelemre érvelése szerint.

A helyettes államtitkár kérdésünkre elmondta: mérlegelés nélkül minden egyes állami projekt felkerült a listára, amelynél akárcsak minimális késedelmes összeg is mutatkozik a tavaly év végi célértékhez képest. Ezért találunk a listán olyan kisebb önkormányzati fejlesztéseket is, amelyeknél mindössze néhány millió forint az elmaradás, de persze több nagy, milliárdos infrastruktúra-fejlesztési, egészségügyi, illetve uniós derogációs kötelezettségből fakadó beruházás is ugyanúgy megtalálható rajta.

Arra a kérdésünkre, hogy melyek a jellemző okai annak, hogy a projektek az említett módszertan alapján a késedelmes kategóriába estek, Csepreghy a közbeszerzési ügyintézés problémáit, a projekt előkészítés, illetve projektmenedzsment hibáit említette.

Ez vár most a késedelmes projektekre

A lista nyilvánosságra hozatal után a következő hetekben az érintett tárcák eldöntik, hogy a kockázatos projektek közül melyeket finanszírozzák tovább és melyeknél állnak el ettől.

Csepreghy emlékeztetett rá, hogy ezekben pontos iránymutatást a január végén közzétett kormányzati akcióterv, a kemény szankciókat is lefektető kormányrendelet ad, így tehát ha például a megadott keretek alapján hiányzik az érvényes építési engedély, vagy egyéb paraméterek, akkor a Támogatói Szerződéstől való elállás a kiíró szerv részéről biztosra vehető.

Elfogadható a lista, de...

A Kormány által létrehozott késedelmes projektek listája és a késedelmes projektekhez kapcsolódó szankciók elvi szinten elfogadhatóak, a projektek ütemezés szerinti megvalósítására vonatkozó kormányzati szándék érthető - fejtette ki meglátását a Portfolio-nak Szebeni Dávid.

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságpolitika oktatója, és a 2014-2020-as Operatív Programok stratégiai tervezője személy szerint úgy véli, hogy ez a kormányzati szándék már régen megérett a megvalósításra, azonban az intézkedések jelenlegi formájában néhány aggályos pontot is azonosított. Megjegyezte: projektek megvalósításában résztvevő, azokat közelről is látó szakemberként a célja nem a puszta kritizálás, hanem emellett megoldási javaslatok megfogalmazása.

... az állam háza táján is körbe kell nézni

Szebeni meglátása szerint alapvetően figyelmeztető jel, hogy számos állami szereplő gazdagítja a késedelmes projektek gazdáinak listáját, kezdve a KEOP projektekben érintett nemzeti parkok sorával, de nem hiányoznak a minisztériumok és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala sem. 

Mindez működési zavarra és arra utal, hogy a több oldalról is túlbürokratizált környezet az állami szférában veszélyezteti a projektek időben történő végrehajtását.

Végeláthatatlan viták indulhatnak

Úgy véli: méltányolandó, hogy a Miniszterelnökség pénzügyi szankciókat is kilátásba helyezett az érintett állami szerveknek, ugyanakkor kimondja: a szankciók nem érinthetik az állami szervek által ellátott közfeladatokat. Az ilyen szabályozásnak megvan az a veszélye, hogy az állami szervek és a Miniszterelnökség felelős főosztályvezetői közöttvégtelen értelmezési vita kezdődik majd, hogy pontosan mely tevékenységek számítanak a közfeladatok ellátása érdekében végzett tevékenységnek.

Az ilyen vitáknak tapasztalatai szerint általában az egyik fél kifáradása vagy a felsővezetők megegyezése szokott véget vetni.

Mindent összevetve véleményem szerint számos egyeztetéssel töltött munkaóra és minimális mennyiségű pénzügyi szankció várható az állami szektorban.

Most ütnek vissza a korábbi problémák

A projektek csúszását és a "korbács" funkció bevezetését látva erősödik a meggyőződés, hogy most üt vissza az, hogy a 2007-13-as időszak pályázati dokumentumai az elszámolható projektmenedzsmentet sokszor a támogatási adminisztrációra degradálták.A valódi projektmenedzsment a nemzetközi gyakorlatban a projekt teljes operatív irányítását jelenti és nem korlátozódik az elszámolási dokumentumok kitöltésére.

Szebeni hangsúlyozta: az igazi projektmenedzser feladata, hogy mindent megtegyen azért, hogy a projektcsapat a projektet határidőre, adott költségkerettel, az elvárt eredményekkel megvalósíthassa. Ehhez képest sajnos a 2014-20-as időszak fejlesztési tervei még kevesebb forrást szánnak projektmenedzsmentre és 

még nem került nyilvánosságra olyan dokumentum, amely a projektmenedzsment jelenlegi téves fejlesztési értelmezését rendszerszinten javítaná.


Természetesen még érdemes lehet a tavaszi 2014-20-as pályázatok megjelenése előtt központi iránymutatásban tisztázni a projektmenedzsment szerepét - jegyzi meg javaslatként.

Az állami ügyintézés lassúsága is okozhatott csúszást

Szebeni szerint a kormányzat részéről fair, hogy a tényleges kifizetési értékbe a feldolgozás alatt lévő számlaállomány értéke is beszámít, hiszen a kifizetések nem csupán a projektgazdák miatt, hanem az intézményrendszeri csúszások miatt is állhatnak.Azonban kérdéses, hogy az állami szervek áttétteles csúszásait hogyan veszi figyelembe ez a módszer.

Hozzátette: az állami szervek úgy is csúszást okozhatnak egy projektgazdának, hogyengedélyt, hozzájárulást nem adnak meg időben, vagy egy-egy munkaszakasz előfeltételét jelentő saját hatáskörben végzendő fejlesztést nem hajtanak végre időben.Erről számos történetet tudnak mesélni az infrastrukturális projekteket megvalósító önkormányzatok - jegyezte meg. Ezért mindenképpen javasolandó az ilyen tényezők figyelembe vétele a késedelem megállapításánál.

Ő úgy látja: mindemellett komoly veszélyt jelent, hogy a jelenleg meghirdetett rendszerben a projektgazdákat arra ösztönzik, hogy például infrastrukturális beruházásokban nem 100 százalékos minőségű teljesítéseket is elfogadjanak, attól való félelmükben, hogy a kifizetés visszatartásával, hibalistázással és a kivitelező kijavítására várással egyéb projektjeik támogatásait veszélyeztetik.

Ez súlyosan ellenkezik a közérdekkel és bizonyos fejlesztéseknél szó szerint életveszélyes szituációkat is eredményezhet.

Tisztázni szükséges tehát ilyen esetekben a kivitelező kárviselésének mértékét és azt, hogy a felelősségbiztosítások ilyenkor hogyan kárpótolják a támogatásoktól eleső projektgazdát

- zárta gondolatait Szebeni. 

 

Forrás: portfolio.hu


2015.02.22. 11:18
Értékelés: 4.2/5

Még nincsenek hozzászólások



Új hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  



www.delpestmegyeonline.hu
Facebook



Legújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas