Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2022. december 9. péntek, Natália napja van. - Holnap Judit napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
novemberjanuár
Ke Sz Cs Sz Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 


Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Legfrisebb hírek a Megyeházáról

Ilyen lett a mini bölcsőde Újszilváson »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 07. szerda, 10:58
Ilyen lett a mini bölcsőde Újszilváson
A településen korábban is volt egy mini bölcsődei csoport, mely az óvodában működik, azonban a településen élő kisgyermekek száma és a bölcsőde iránti kereslet miatt szükséges volt egy új mini...

A településen korábban is volt egy mini bölcsődei csoport, mely az óvodában működik, azonban a településen élő kisgyermekek száma és a bölcsőde iránti kereslet miatt szükséges volt egy új mini bölcsőde létrehozása.

Újszilvás Község Önkormányzata a Pénzügyminisztérium által nyújtott 49.999.999 forint vissza nem térítendő támogatás segítségével egy 8 férőhelyes mini bölcsődét épített a településen. A támogatás intenzitása 95% a szükséges önerőt az önkormányzat a költségvetéséből biztosítja.

A támogatásnak köszönhetően egy csoportszobás, 62,73 m2 hasznos alapterületű mini bölcsőde épült, ami maximum 8 kisgyermek elhelyezésre lesz alkalmas. Az intézmény a Mező Imre utcában helyezkedik el, közvetlenül az óvoda épülete mellett. Új építés lévén a pályázat által előírt feltételek szerint teljesültek a komplex akadálymentesítés követelményei. Az épület mellett a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő, biztonságos 304 m2 területű játszókert is kialakításra került játszóvárral, homokozóval.

A bölcsőde létesítése egyben munkahelyeket is teremt, melyeket elsősorban helyi lakosokkal szeretnénk betölteni.

A támogatás forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.
Pályázati felhívás megnevezése: Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében

Projekt megvalósítási helye: Újszilvás, Mező Imre utca, hrsz. 67/2
Projekt kezdete: 2020. június 8.

www.pestmegye.hu

Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 07. szerda, 10:08
Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése
A zarándokturizmus infrastrukturális és technikai hátterét fejlesztő projekt zárult le idén a Mária út Pest megyei szakaszán.

A zarándokturizmus infrastrukturális és technikai hátterét fejlesztő projekt zárult le idén a Mária út Pest megyei szakaszán.

A támogatás forrását - 35 millió forintot - a Pénzügyminisztérium biztosította a ,,Pest megye célzott pénzügyi támogatása" program keretében. A projekt során információs és irányítótáblák, virtuális útvonalbemutató rendszer és információs kioszkok kerültek kialakításra.

A Mária Út - Közép-Európa Zarándokútja - kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. A teljes hossza mintegy 1400 km és mintegy 400 települést kapcsol össze. A zarándokút, illetve a zarándokturizmus különleges lehetőséget teremt a közösségek számára. Hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, az emberek közötti kapcsolatok és a helyi, térségi identitás erősítéséhez. Egyszerre szolgálja a munkahelyteremtést, a helyi gazdaság és azon belül a szálláshely- és vendéglátás szolgáltatásainak fejlődését, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős mértékben elősegíti a közösség részvételén és társadalmi felelősségvállaláson alapuló kezdeményezések sikerét. A települések egyenként és együtt is erősebbek lehetnek a zarándokturizmus fejlődésével. A kevésbé látogatott, és viszonylag elzárt települések bekapcsolásával - a vidéki térségek feltárásával - a Mária Út egyedülálló missziót tölt be.

A hévízgyörki épület

A Mária Út nyugat-keleti és észak-déli szakaszai a leágazásokkal együtt közel 50 települést érintenek Pest megyében. A zarándoklat fellendítése turisztikai kitörési pont lehet Pest megyében, hisz a látogatottság remélt gyarapodásából, a zarándokút mentén lévő településeken történő fogyasztásból, vagy például a kegytárgyak eladásából származó bevételre hosszú távon építhetnek az önkormányzatok. A világban és hazánkban évről évre gyarapszik a zarándokok száma, s a vallási okokból útnak indulók új zarándokutakat keresnek. A megyei idegenforgalom ilyen irányú pezsdülése új munkahelyeket is teremthet.

Pest Megye Önkormányzata a Mária Út Közhasznú Egyesület szakmai támogatásával hajtotta végre a ,,Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése" névre keresztelt projektet. Ennek során a Mária út Pest megyei szakaszán információs és irányító táblák kerültek kihelyezésre, amelyek segítik a zarándokok tájékozódását, ezen felül pedig három helyszínen - a ,,Mária út Pest megyei szakaszának infrastrukturális fejlesztése" című társprojekt keretében létrejövő épületekben Perbálon, Hévízgyörkön és Kistarcsán - információs kioszkok elhelyezésére is sor került, amely az oda látogató turisták naprakész információkkal való ellátását célozza. A projekt leginkább előremutató fejlesztése egy innovatív, online módon hozzáférhető útvonalbemutató rendszer, amely révén a zarándokútvonal Pest megyei részét lehet virtuálisan bejárni. Ennek természetesen nem a zarándoklatok kiváltása a célja, hanem elsősorban azok tervezéséhez és a megfelelő felkészüléshez fog segítséget nyújtani a felhasználók számára.

A projekt kivitelezéséhez szükséges támogatást - 35 millió forintot - a Pénzügyminisztérium hazai forrásból, a ,,Pest megye célzott pénzügyi támogatása" elnevezésű program keretében biztosította Pest megye számára.

www.pestmegye.hu

Vasárnap lép életbe a MÁV-START és a Volánbusz új menetrendje »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 06. kedd, 11:26
Vasárnap lép életbe a MÁV-START és a Volánbusz új menetrendje
MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba.

MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba.

A menetrendváltás előtt folyamatosan tettük közzé az új menetrendeket, azonban időközben az újonnan alakult Építési és Közlekedési Minisztérium vette át az állami közösségi közlekedés felügyeletét, így a vállalatcsoport feletti tulajdonosi jogkörgyakorlást is. Az egyeztetések eredményeként az előzetesen meghirdetett változásokkal ellentétben nem módosul a járatok menetrendje Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében: az autóbuszközlekedés hatvani vasútvonal felújítása kapcsán tervezett átalakításait a beérkező utasjelzések, észrevételek felülvizsgálatának eredményeként nem hajtják végre.

A megrendelő minisztérium és vállalatcsoport vezetőinek egyeztetése során a menetrendváltásról is fontos döntések születtek, hiszen a megrendelő Építési és Közlekedési Minisztérium elvárásához igazodvalehetőség szerint a minden érintett számára legkedvezőbb megoldásokat dolgozták ki.

A folyamat eredményeként a Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében meghirdetett autóbuszos menetrendi változások nem lépnek életbe december 11-től. Az érintett vonalakon járataink a jelenlegi menetrendnek megfelelően közlekednek a továbbiakban is. További változás, hogy az Etyek és Biatorbágy vasútállomás között meghirdetett új 766-os autóbuszok nem indulnak el december 11-től, az új járatok forgalomba állítására később kerül sor.

Részletes menetrend ITT böngészhető.

www.pestmegye.hu

16. Pest megyei levéltári nap »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 05. hétfő, 14:06
16. Pest megyei levéltári nap
A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára és Pest Megye Önkormányzata 2022. december 1-jén tartotta meg a 16. Pest megyei levéltári napot a Levéltár budapesti épületében. A rendezvény az elmúlt...

A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára és Pest Megye Önkormányzata 2022. december 1-jén tartotta meg a 16. Pest megyei levéltári napot a Levéltár budapesti épületében. A rendezvény az elmúlt nehéz, járványos időszak eseményeinek tükrében az elmúlt három évszázad közegészség- és járványügyi történetére pillantott vissza.

A konferencia résztvevőit Szabó István Pest vármegye közgyűlésének elnöke és Dr. Czetz Balázs főigazgatóhelyettes úr köszöntötte. A tudományos tanácskozás levezető elnöki feladatát Dr. Molnár László a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Levéltárának igazgatója vállalta el. Az első előadást dr. Baros-Gyimóthy Eszter munkatársunk tartotta, aki az 1710. és az 1739. évi pestis lefolyását és családi életre gyakorolt hatását vizsgálta Csetnek mezővárosában. Kitért a pestist követő években a házasságkötési szokások változására, illetve a járvány közösségre gyakorolt hosszútávi hatásaira.

Szabó István köszöntötte a vendégeket

Dr. Schramek László igazgató úr a Pest megyét 1709 és 1712 között pusztító pestisjárvány terjedését és közigazgatásra gyakorolt hatását tárta fel. Kihangsúlyozta, hogy a párhuzamosan létező királyi és kuruc Pest vármegyében ebből az időszakból kevés levéltári forrás maradt fent, így nehéz az áldozatok pontos számát meghatározni.

Borsos Hedvig a ceglédi Kossuth Múzeum nyugalmazott munkatársa egy ceglédi példán keresztül ismertette, hogy a bábák milyen fontos szerepet játszottak a kiegyezés idején a csecsemők és az édesanyák egészségének megőrzése érdekében. Bemutatta a bába a város vezetésének beadott panaszát is.

Ogoljuk-Berzsenyi Anett Budapest Főváros Levéltárának levéltárosa a 19. és 20. század fordulójának fővárosi járványügyi rendelkezéseit és intézményi rendszerét mutatta be. Előadásában kitért a fertőtlenítő intézet és a járványkórházak alapításának körülményeire, és az új vizsgálati módszerek bevezetésére pl. a szennyvízben mérhető örökítőanyag analízisének fontosságára.

Völgyi Réka ugyancsak Budapest Főváros Levéltárának munkatársa a prostituáltak társadalomban elfoglalt helyét és a rájuk vonatkozó kortárs közegészségügyi rendelkezéseket ismertette a dualizmus korszakában. Kihangsúlyozta, hogy már a vizsgált időszakban is milyen nagy hangsúlyt fektettek a társadalmi perifériára szorult nők helyzetére, egészségügyi állapotára, testi jellemzőire.

Pálfi Ádám kollégánk dr. Nádas Sándor nagykőrösi orvos hagyatéki irataiból kiindulva mutatta be a fogorvos életét gyermekkorától az I. világháború alatti katonaorvosi pályafutásáig. Előadásával a családi iratok fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyekből kiindulva több levéltári forrástípust vizsgálva juthatnak el a családfakutatók egy teljes életpálya megismeréséhez.

Előadó kollégáinknak és látogatóinknak ezúton is köszönjük, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket.

A téma iránt érdeklődők figyelmét felhívjük Kocsis Sára és Poros Lilla kolléganőink virtuális galériájára, amely Nagykőrös járványok elleni intézkedéseibe enged bepillantást a 20. század elejéről.

Fotók ITT érhetőek el.

www.pestmegye.hu

Közmeghallgatást tartanak a Pest megyei romák »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 02. péntek, 11:19
Közmeghallgatást tartanak a Pest megyei romák
HIRDETMÉNY Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat 2022. december 12-én 11:00 órától közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás helyszíne 1052 Budapest, Városház u. 7. A közmeghallgatás során...

HIRDETMÉNY

Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat 2022. december 12-én 11:00 órától közmeghallgatást tart.

A közmeghallgatás helyszíne 1052 Budapest, Városház u. 7.

A közmeghallgatás során az állampolgárok és a megyében érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdést tehetnek fel és javaslattal fordulhatnak a Pest Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat tagjai felé.

Rafael Pál sk.
Pest Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat
elnök

www.pestmegye.hu

Zajlanak a diákolimpiai versenyek Pest megyében »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 02. péntek, 11:05
Zajlanak a diákolimpiai versenyek Pest megyében
Az elmúlt tanévekkel szemben idén úgy tűnik sikerül minden diákolimpiai versenyt meghirdetni. Az őszi félév az V-VI. korcsoportsokról szól, hiszen decemberig lezajlanak a labdajátékok az országos elődöntőig bezárólag. Pest megye...

Az elmúlt tanévekkel szemben idén úgy tűnik sikerül minden diákolimpiai versenyt meghirdetni. Az őszi félév az V-VI. korcsoportsokról szól, hiszen decemberig lezajlanak a labdajátékok az országos elődöntőig bezárólag. Pest megye nagy szerepet vállal ezek megvalósításában. Számos településen rendezünk országos elődöntőt. Dunakeszin kerül megrendezésre a futsal és kézilabda, Monoron a kosárlabda és Gödöllőn a röplabda Diákolimpia országos elődöntője.

Az általános iskolás korosztály számára a futsal és a játékos sportverseny megyei fordulói zajlanak.

Az asztalitenisz megye döntőjét október végén Gödöllőn rendeztük meg, ahonnan a legjobbak már készülnek a februárban Kiskunfélegyházán megrendezésre kerülő országos döntőre.

A téli szünet utánra is marad bőven verseny, hiszen elkezdődnek az általános iskolásoknak a labdajátékok, míg a középiskolásoknak az amatőr bajnokságok. Továbbá a Pest Megyei Diáksport Szövetség február 11-12-én Dunakeszin Grundbírkózás Diákolimpia Országos Döntőt is rendez.

Ezek lettek idén Pest megye legszebb kertjei »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 02. péntek, 10:11
Ezek lettek idén Pest megye legszebb kertjei
Lezárult a Virágos Pest megye pályázat, megszületett a végeredmény.

Lezárult a Virágos Pest megye pályázat, megszületett a végeredmény.

Második alkalommal rendezték meg a Virágos Pest megye versenyt, melynek célja a környezetbarát, kulturált településkép kialakítása, a megyében élő emberek életminőségének javítása, a vendégváró-kép kialakítása, a magyar kertkultúra ápolása, kiterjesztése volt. Az ünnepélyes díjátadót a halásztelki Malonyai kastélyban rendezték, melyen részt vett Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke is.

Pest megyében hosszú évtizedek óta tapasztalható az önkormányzatok, valamint egyre nagyobb aktivitással a lakosság törekvése a környezetszépítése, a kulturált településkép kialakítására. Ezért Pest Megye Önkormányzata, Szigethalom Város Önkormányzata, Dunavarsány Város Önkormányzata, a Zöld Háló Egyesület és a Pest Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ pályázatot hirdetett Virágos Pest megye címmel. A szépet, a kulturált környezetet szerető Pest megyei szervezeteket kértük, hogy kapcsolódjanak be ebbe a versengésbe.

A beérkezett pályázatok alapján alakult ki a sorrend:

 I. helyezett: Durkó Éva (Felsőpakony), díja 30 ezer forintos vásárlási utalvány az Oázis Kertészetbe.

II. helyezett: Kojetinszki Beáta (Dunavarsány), díja 20 ezer forintos vásárlási utalvány az Oázis Kertészetbe.

III. helyezett: Bencze Gyuláné (Szigethalom), díja 10 ezer forintos vásárlási utalvány az Oázis Kertészetbe.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

www.pestmegye.hu

Megújultak Törtel útjai »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 30. szerda, 10:27
Megújultak Törtel útjai
Törtel Község Önkormányzata a PM_ONKORMUT_2018/127 azonosítószámú, ,,Belterületi utak fejlesztése és buszöblök kialakítása Törtelen 2018" című projekt keretében 99.744.415 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyből 2 belterületi út felújítása és...

Törtel Község Önkormányzata a PM_ONKORMUT_2018/127 azonosítószámú, ,,Belterületi utak fejlesztése és buszöblök kialakítása Törtelen 2018" című projekt keretében 99.744.415 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyből 2 belterületi út felújítása és autóbuszöblök kialakítása valósult meg.

A Belső Kőrösi út Törtel egyik főútja, országos mellékút, települési gyűjtőút, ahol a helyi buszjárat is közlekedik. A fejlesztett utca mentén több forgalomvonzó létesítmény, közszolgáltatás, valamint a település szempontjából jelentős foglalkoztató és egyéb vállalkozás is található. A fejlesztéssel érintett másik utca, a Kőrösi útról nyíló Somogyi Béla út, mely korábban rossz minőségű, rendezetlen földút volt, aminek a vízelvezetése sem volt megfelelő.

A fejlesztés részeként a közel 50 éve épült Belső Kőrösi út első átfogó felújítására, autóbuszöblök kialakítására és a Somogyi Béla út szilárd burkolattal történő ellátására került sor. Az útfelújítás Belső Kőrösi úton 642 m-en az útfelület szélesítésével, 3 db utasváróval ellátott buszmegálló öböl kialakításával, valamint egy napelemes sebességmérő készülék kihelyezésével együtt történt meg, míg a Somogyi Béla úton 425 m hosszban, újonnan kialakított szilárd burkolatú belterületi útszakasz került megvalósításra.

A fejlesztésnek köszönhetően javult a helyi lakosok komfortérzete, megkönnyítve és gyorsítva a munkahelyek és az alapszolgáltatások elérését, javult a településkép, és nem utolsósorban a közlekedés vonatkozásában javultak a gazdasági fejlődés infrastrukturális feltételei is.

A projekt az ,,Önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása gazdaságfejlesztési céllal Pest megye területén" című, PM_ONKORMUT_2018 kódszámú pályázati kiírás keretében, a Pénzügyminisztérium támogatásával, a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatásból valósult meg. A sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a kivitelezés munkálatok első részét a GYPROCH-BAU Kft, míg a fejlesztés befejező szakaszában a hátralévő munkálatokat a Lakmé Kft. végezte el.

www.pestmegye.hu

Megújulnak az Apor Vilmos Katolikus Főiskola épületei »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 29. kedd, 08:16
Megújulnak az Apor Vilmos Katolikus Főiskola épületei
Sikeresen pályázta meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola az Európai Unió és Magyarország Kormánya által kiírt építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével váci campusának épületeit teheti korszerűbbé - energiafelhasználási szempontból is....

Sikeresen pályázta meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola az Európai Unió és Magyarország Kormánya által kiírt építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével váci campusának épületeit teheti korszerűbbé - energiafelhasználási szempontból is.

A fejlesztésnek köszönhetően a pedagógusképző főiskola 1100 hallgatója, oktatói és további munkatársai a XXI. századi körülményeknek megfelelő, modern, a környezet számára is fenntarthatóbb épületekben dolgozhatnak és tanulhatnak - várhatóan 2024-től.

A projekt céljai:
? minőségi és gyakorlatorientált oktatás biztosítása a hallgatók számára modern oktatási környezet kialakításával,
? a képzések munkaerőpiaci értékének fokozása,
? a hallgatók, oktatók, munkatársak esélyegyenlőségi helyzetének javítása,
? a főiskola gazdasági hátterének és munkavállaló-megtartó képességének növelése,
? az egyházmegyén belüli társadalmi összetartás megteremtése,
? az éghajlatváltozás mérséklése és a fenntartható működés elősegítése a zöld gazdasági átmenethez - az energiafüggőség és -felhasználás csökkentésén, napenergia alapú villamos áram termelésén és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén keresztül.

A főiskola központi épülete

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a Váci Egyházmegye fenntartásában álló, közfeladatot ellátó, önálló jogi személy, mely a régió (elsősorban észak-kelet Pest megye, Nógrád megye) egyetlen felsőoktatási intézménye. A főiskola kiemelt feladata a pedagógus és szociálpedagógus képzés, amelyekkel a régió súlyos munkaerőpiaci igényeit próbálja javítani, emellett - közvetve - a társadalmi, gazdasági hátrányok ellensúlyozását is segíti.

A főiskola jelenleg nem csupán a felsőoktatás területén, de pedagógusképző intézményként sem éri el az alapvető infrastrukturális és szakmai feltételeket, amelyekre szükség van a mai modern, digitális oktatáshoz. A főiskola fenntartója által biztosított műemléki és helyi védelem alatt álló, 240 és 135 éves épületek rendkívül rossz állapotban vannak, épületenergetikai szempontból sem alkalmasak a munkavégzésre.

Ezen hiányosságok megoldására tűzte ki célul a főiskola váci campusán álló két épületének komplex energetikai korszerűsítését, a fenntarthatóság elősegítése érdekében.

A projekt keretében mindkét védett épület jelentősen túl fogja teljesíteni a 2019/786 bizottsági ajánlásban meghatározott, a közvetlen és közvetett ÜHG-kibocsátást - az előzetes kibocsátásokhoz képest legalább 30%-kal történő csökkentését -, így a 026A klímakód teljesítése biztosított. Az 6949 m2-es Központi épület 240 éves, a felújítást követően a GG-ből DD kategóriába fog kerülni, míg az 1072m2-es, 135 éves Szent Miklós téri épület FF-ből CC kategóriába fog kerülni.

A beruházás várható befejezése 2023.12.31.

www.pestmegye.hu

Közmeghallgatást tartanak a Pest megyei románok »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 24. csütörtök, 08:52
Közmeghallgatást tartanak a Pest megyei románok
HIRDETMÉNY Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megyei Román Önkormányzat 2022. december 3-án 14:00 órától közmeghallgatást tart.  Közmeghallgatás helyszíne: 1191 Budapest, Kisfaludy u. 20. A közmeghallgatás során az állampolgárok és...

HIRDETMÉNY

Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megyei Román Önkormányzat 2022. december 3-án 14:00 órától közmeghallgatást tart. 

Közmeghallgatás helyszíne: 1191 Budapest, Kisfaludy u. 20.

A közmeghallgatás során az állampolgárok és a megyében érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdést tehetnek fel és javaslattal fordulhatnak a Pest Megyei Román Önkormányzat tagjai felé.

Dániel Adalbert sk.
Pest Megyei Román Önkormányzat
elnök

www.pestmegye.hu

XVI. Levéltári nap »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 22. kedd, 10:10
XVI. Levéltári nap
A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára és Pest Megye Önkormányzata közösen rendezi meg a 16. levéltári napot.  Az ismeretterjesztő előadások az egészségügy történetének egy-egy fejezetébe nyújtanak bepillantást. Helyszín: Magyar...

A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára és Pest Megye Önkormányzata közösen rendezi meg a 16. levéltári napot. 

Az ismeretterjesztő előadások az egészségügy történetének egy-egy fejezetébe nyújtanak bepillantást.

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára (1097 Budapest, Vágóhíd u. 7. földszinti előadóterem)
Időpont: 2022. december 1. 10:00 óra

A részletes program:

A konferencián való részvétel ingyenes.

www.pestmegye.hu

Közmeghallgatást tart a megyei közgyűlés »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 09. szerda, 08:54
Közmeghallgatást tart a megyei közgyűlés
HIRDETMÉNY Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése 2022. november 25-én 10 órától közmeghallgatást tart a Megyeháza (Budapest V. ker., Városház u. 7.) Kossuth Lajos termében. A közmeghallgatás során...

HIRDETMÉNY

Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése 2022. november 25-én 10 órától közmeghallgatást tart a Megyeháza (Budapest V. ker., Városház u. 7.) Kossuth Lajos termében.

A közmeghallgatás során az állampolgárok és a megyében érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdést tehetnek fel és javaslattal fordulhatnak Pest Megye Közgyűlésének tagjaihoz és tisztségviselőihez.

Szabó István
Pest Megye Közgyűlésének elnöke

Elindult a 2022/2023. tanévi Diákolimpia(R) versenyrendszere »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. november 07. hétfő, 08:44
Elindult a 2022/2023. tanévi Diákolimpia(R) versenyrendszere
Pest megyében is megkezdődtek a versenyek a 2022/2023. tanév Diákolimpia(R) versenyrendszerében. Az idei évben sok nehézséggel kell megküzdenie az iskoláknak, de a sportolási kedv ezek ellenére sem csökken. A tanév...

Pest megyében is megkezdődtek a versenyek a 2022/2023. tanév Diákolimpia(R) versenyrendszerében. Az idei évben sok nehézséggel kell megküzdenie az iskoláknak, de a sportolási kedv ezek ellenére sem csökken.

A tanév első versenye az Atlétika Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Pest megyei döntője volt Albertirsán az Ecsedi László Sportcentrumban, ahonnan a legjobbak bejutottak a kecskeméti országos döntőbe. Pest megyét számos csapat képviselte és kiváló eredményeket értek el:

III-IV. kcs. fiú

I. hely Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium - magasugrás

X. hely Fabriczius József Általános Iskola, Veresegyház - 10x200 m vegyes váltó

III-IV. kcs. lány

II. hely Fabriczius József Általános Iskola, Veresegyház - magasugrás

II. hely Hernádi Általános Iskola - súlylökés

III. hely Ráckevei Ady Endre Gimnázium - súlylökés

IV. hely Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium - magasugrás

IV. hely Fabriczius József Általános Iskola, Veresegyház - távolugrás

V. hely Kiskunlacházi Általános Iskola - súlylökés

VI. hely Somogyi Imre Általános Iskola, Abony - kislabdahajítás

VIII. hely Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium - súlylökés

IX. hely Szigetszentmártoni Általános Iskola - súlylökés

V-VI. kcs. fiú

I. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium - gerelyhajítás

II. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium - távolugrás

II. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium - 4x1500 m

VI. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium - súlylökés

XII. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium - svédváltó

V-VI. kcs. lány

I. hely Váci Madách Imre Gimnázium - gerelyhajítás

VI. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium - távolugrás

X. hely Váci SZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium - 4x800 m

Az asztalitenisz Pest megyei döntője pénteken zajlott le Gödöllőn. A nagyon színvonalas rendezvényre, sajnos az utazás miatt kevesebb továbbjutó tudott eljönni a helyszínre.

Az őszi félévben jelenleg is zajlanak a középiskolásoknak a röplabda, kosárlabda, kézilabda és a futsal mérkőzések, az általános iskolások a játékos sportverseny, a floorball és futsal eseményeken küzdenek a továbbjutásért.

Konferencia a Homokhátságról »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. október 28. péntek, 09:33
Konferencia a Homokhátságról
A Homokhátság Pest megyei települései és vízügyi szakemberek tartottak egyeztető fórumot a Megyeházán.

A Homokhátság Pest megyei települései és vízügyi szakemberek tartottak egyeztető fórumot a Megyeházán.

A VIZITERV Environ Környezetvédelmi és Vízügyi Tervező, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. készíti ,,A Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása c. projekt előkészítése" programot, amelynek tervezési munkái befejezés előtt állnak.

A fórumon a VIZITERV-ENVIRON részéről Laurinyecz Pál, a II. Közép-magyarországi Divízió műszaki igazgatóhelyettese tartott előadást. Az előadás anyaga INNEN tölthető le.

A Duna-Tisza közén - ahol a 20. század elején még mintegy 600 természetes tó volt - mára csupán fennmaradt elnevezéseik emlékeztetnek az hajdani természetes vizekre. A magasabb területeken a térség talajvízszintje 3-5 métert vagy azt meghaladó mértékben is süllyedt, főleg az utóbbi évtizedek aszályos időjárásai miatt. A klímakutatók szerint az éghajlatváltozás hazánkban szárazabbá és melegebbé teszi a klímát, ami szélsőséges vízállapotok kialakulásához vezet. A klímaváltozás hatásai mellett az elmúlt évtizedek emberi beavatkozásai is érzékenyebbé tették a térség vízegyensúlyát, egyes előrejelzések szerint ez a terület lehet a klímaváltozás egyik első áldozata.

A projekt anyagában szereplő térkép a vízpótlásról

Ennek figyelembevételével 2020. december 31-én Magyarország Kormánya határozatában 1,7 milliárd forint támogatást nyújtott az Országos Vízügyi Főigazgatóság részére a Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása című projekt előkészítésének finanszírozására, amelyből a fejlesztés első ütemének tervei valósultak meg.

2021. december 3-án egy újabb elemmel bővült: a 2020-ban elindult projekt második ütemének előkészítésére újabb 4,5 milliárd forint támogatást nyújtott a kormányzat. Ilyen mértékű szakmai előkészítő munka a Duna-Tisza köze ökológiája érdekében nem történt az elmúlt 100 esztendőben. Több évvel ezelőtti becslések szerint a vízgazdálkodási és tájhasználati beavatkozások teljes megvalósítási költsége eléri a 190 milliárd forintot.

A Duna-Tisza Homokhátság projekt középtávú célkitűzése a kedvezőtlen vízháztartási feltételek javítása, komplex tájhasználat-váltás elindítása. A projekttől elvárt eredmény a térség vízháztartásának javulása, a keletkező vizek (belvíz, illetve a csapadékvíz) helyben tartása, az értékes élőhelyek számára az ökológiai vízigény a természet-szerű vízjárás biztosítása; vízminőséget érintő problémák esetén hígító-víz biztosítása, a problémás szakaszok átöblítésének lehetősége, a vízhiány pótlása; a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása, illetve az azokhoz való alkalmazkodás lehetősége.

,,A Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása c. projekt előkészítése I. ütem" című munka rövid ismertetése ITT olvasható.

www.pestmegye.hu

Emlékezés az 1956-os forradalom hőseire - Ráckeve »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. október 19. szerda, 11:02
Emlékezés az 1956-os forradalom hőseire - Ráckeve
Pest Megye Önkormányzata és Ráckeve Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját október 23-án, 11:00 órára az Ács Károly Művelődési Központba (Ráckeve, Kossuth L. u. 51.) az 1956-os forradalom...

Pest Megye Önkormányzata és Ráckeve Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját október 23-án, 11:00 órára az Ács Károly Művelődési Központba (Ráckeve, Kossuth L. u. 51.) az 1956-os forradalom iszteletére rendezett ünnepi megemlékezésre.

Ünnepi beszédet mond: Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

www.pestmegye.hu

Ajánlattételi felhívás - DANUrB+ előkészítő tervdokumentációk »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. október 14. péntek, 16:58
Ajánlattételi felhívás - DANUrB+ előkészítő tervdokumentációk
Pest Megye Önkormányzata 2020 - 2022 között projekt partnerként vesz részt az Európai Unió INTERREG Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében támogatott DANUrB+ (DANUrB+ DTP3-433-2.2) projektben, amelynek célja a Duna-menti települések fejlesztése,...

Pest Megye Önkormányzata 2020 - 2022 között projekt partnerként vesz részt az Európai Unió INTERREG Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében támogatott DANUrB+ (DANUrB+ DTP3-433-2.2) projektben, amelynek célja a Duna-menti települések fejlesztése, a településen élő emberek bevonásával, a helyi kulturális értékek és örökség hasznosításával.

Pest Megye Önkormányzata ajánlattételi felhívást tesz közzé  9 db Ipoly-menti településre folyó parti turisztikai fogadópontok előkészítő terv szintű kidolgozása céljából, építészeti tervezői feladatok ellátására.

Az ajánlattételi határidő: 2022. október 20.

Az ajánlattételi eljárás további tartalmát és feltételeit az ajánlattételi felhívás tartalmazza, amely az alábbi hivatkozásról érhető el (mellékletekkel együtt):


Ajánlattételi felhívás - DANUrB+ DTP3-433-2.2 - előkészítő tervdokumentációk

Kisgyermeknevelési konferenciát tartottak Vácon »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. október 14. péntek, 11:58
Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola immár hetedik alkalommal szervezte meg a rendezvényt.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola immár hetedik alkalommal szervezte meg a rendezvényt.

Milyen módszerekkel lehet csökkenteni a kisgyermekek klímaszorongását és megalapozni környezettudatos anyaghasználatukat? Hogyan hatnak az ökokuckók, iskolakertek, szabad terek a kisgyermekek személyiségfejlődésére, és milyen módon segíthetnek a korai idegennyelvi fejlesztésükben? Milyen alternatív programok, jó gyakorlatok léteznek? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a VII. Kisgyermeknevelési Konferencián (Brunszvik Teréz Szakmai Napok) Vácon és Martonvásáron október 10-11-én.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Martonvásár önkormányzatával együttműködve idén is megrendezte az - immár hagyományosnak tekinthető - Kisgyermeknevelési Konferenciáját (Brunszvik Teréz Szakmai Napok), amelynek fókuszában ezúttal a kert és a szabadtér nevelésben betöltött szerepe állt. Az Apor oktatói és TDK-s hallgatói mellett más hazai és külföldi pedagógus szakemberek is tartottak előadásokat a konferencián - angol és német nyelvű szekción is részt lehetett venni.

A Kert és élménypedagógia: ,,jó gyakorlatok" bemutatása a szabadtéri oktatás-nevelés témájában című kerekasztal-beszélgetés során olyan előadók cseréltek véleményt, akik releváns tapasztalattal rendelkeznek az óvodák és általános iskolák területén történő szabadtéri nevelésben. A beszélgetés hallgatói megismerhették, hogyan lehet tanösvényt vagy közösségi kertet kialakítani egy óvoda udvarán; esővízgyűjtőt létrehozni és fenntartani; megfigyelni és aktívan tenni a hüllő, kétéltű, madár, rovar- és emlősök védelméért a gyerekekkel együtt, játékos módon; vagy irodalmi foglalkozásokat tartani a kertben. Bemutatták a ,,Fiúról Apára" program ,,négy elem" módszertanát is a Cselekvéssel és oktatással a klímaszorongás ellen kisgyermekkorban című kerekasztal-beszélgetésen, amely gyakorlat magában foglalja az óvodapedagógusok képzését és a gyermekeknek szóló, környezettudatosságra nevelő bábjátékok, kiadványok, színezők, egyéni és csoportos játékok alkalmazását is.

A The role of the outdoor education and school gardens in early second language development (A szabadtéri nevelés és az iskolakertek szerepe a korai idegen nyelvi fejlesztésben) című angol nyelvi szekció során olyan szabadtéri oktató-nevelő jó gyakorlatokat, módszereket ismerhettek meg a résztvevők, amelyek segítenek a tartalomalapú (amikor az idegen nyelv a tanulás csatornája) idegen nyelv tanításában és az inkluzív (befogadó, esélyegyenlőséget biztosító) nevelésben. Az előadások során felvázolták, hogyan lehet az idegennyelv-oktatást meseösvénnyel, dalokkal, mondókákkal, közmondásokkal, drámagyakorlatokkal, vagy akár sárból készült konyhával megreformálni.

,,A német ,,óvoda" - ,,Kindergarten" szónak önmagán és eredeti célján túlmutató mai jelentősége van, mivel napjaink intézményes nevelő-oktató munkája egyre jobban eltávolodik a valóságtól, ezen belül a természettől. A gyermeknevelés hitelességének is fontos lépése lenne visszatalálni mindkettőbe, így ezt tettük meg az idei Kisgyermeknevelési Konferencia fő témájává. Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathattuk a Föld napi pályázatunkra beérkezett, a környezettudatosság témakörében készült, tehetséges óvodások és iskolások alkotásait is" - emelte ki Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

A konferencia váci helyszínén Dr. Gloviczki Zoltán, a főiskola rektora és Megyeriné Dr. Runyó Anna tanszékvezető, a pályázat zsűrijének elnöke nyitotta meg a ,,Hogy érzi magát a Föld?" - Föld napi kreatív alkotópályázat munkáiból összeállított kiállítást, amelyet egy hónapig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Forrás: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Megvalósult a kerékpárúthálózat kiépítése Farmos »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. szeptember 28. szerda, 10:40
Megvalósult a kerékpárúthálózat kiépítése Farmos
A projekt keretében 178,35 millió forint vissza nem térítendő támogatásból új kerékpárforgalmi létesítményeket alakítottak ki a településen.

A projekt keretében 178,35 millió forint vissza nem térítendő támogatásból új kerékpárforgalmi létesítményeket alakítottak ki a településen.

A kerképárutak csatlakoznak egymáshoz, összesen 2450 méter hosszan épültek meg.

Projekt célja a település közlekedési úthálózatának kerékpárosbaráttá alakítása kerékpárforgalmi létesítmények kijelölésével, építésével. A kialakításra került kerékpárforgalmi hálózat három szakaszon valósult meg: Béke/Nagykátai úti szakasz kivitelezése a Szelei úti csomóponttól a Damjanich utcáig, Rákóczi úti szakasz kivitelezése, Szelei utcai szakasz. 

A kialakított nyomvonal illeszkedik a Tápió-vidéki kerékpárút hálózat tanulmánytervében meghatározott javaslatokhoz, ezáltal beilleszthető a járásba tervezett kerékpárút-hálózatba.

A projekt a gazdasági fejlesztés mellett turisztikai hozzáadott értékkel is rendelkezik. A környékre látogató kirándulók a kerékpárhálózat összekötésével könnyebben megközelíthetik a közelben, a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzetben található természeti értékeket, túraútvonalakat, ösvényeket. A turizmusra gyakorolt pozitív hatás természetesen további gazdaságélénkítő hatással bír. Az idelátogató turisták megjelenése jelentősen hozzájárul a helyi vállalkozások bevételeihez. A fejlesztés környezeti hatása is megmutatkozik. A kerékpárforgalmi hálózat kiépítésével, valamint a szemléletformáló programok hatásával arra ösztönözzük a helybéli és a szomszéd településen élőket, hogy a kerékpáros közlekedést válasszák a környezetszennyező autós közlekedés helyett.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 178,35 millió forint európai uniós támogatás segítségével.

A fejlesztés eredményeként 2450 méter hosszan épültek meg kerékpárforgalmi létesítmények.

Projekt azonosító száma: VEKOP-5.3.2-15-2016-00016
Projekt címe: Kerékpárút-hálózat kiépítése Farmoson
Pályázati kiírás címe: VEKOP-5.3.2-15 - Fenntartható közlekedésfejlesztés Pest megyében

www.pestmegye.hu

Elkészült Dunavarsány új bölcsődéje »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. szeptember 27. kedd, 11:09
Elkészült Dunavarsány új bölcsődéje
Dunavarsány Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az ,,Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében" című pályázati felhívásra, amelyre 480 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert,...

Dunavarsány Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az ,,Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében" című pályázati felhívásra, amelyre 480 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, melyet hasonló nagyságrendű önerővel egészített ki.

A beruházás megvalósítási helye: Dunavarsány, 3702/1 hrsz

A beruházás során új négy csoportszobás, 48 férőhelyes bölcsőde készült el. Az épület földszintes, a gyermekek nevelését 14-16 fős személyzet fogja végezni. A bölcsőde földszinti nettó beépített alapterülete 675,41 m2., zöldfelületi aránya 62,81%, a játszóudvar területe 1279,41 m2.

A fejlesztés egyik fontos eredményeként Dunavarsány Városa által nyújtott szolgáltatások szélesebb körűvé válnak, a város népességmegtartó ereje javul. 

A projekt a Pénzügyminisztérium támogatásával valósult meg.

A támogatás forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.
A projekt azonosítószáma: PM_BOLCSODEFEJLESZTES_2019/5
A projekt kivitelezése: 2021.05.05-én kezdődött, ünnepélyes átadása pedig 2022.09.19-én történt meg.

A beruházás kivitelezője a KINAMÉ Építőipari Kft. volt.

www.pestmegye.hu

Közmeghallgatást tart a Pest Megyei Szlovák Önkormányzat »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. szeptember 26. hétfő, 12:49
Közmeghallgatást tart a Pest Megyei Szlovák Önkormányzat
Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megyei Szlovák Önkormányzat 2022. október 7-én 15 órától közmeghallgatást tart Csömörön (2141 Csömör, Gorkij fasor 11.)

Ezúton értesítjük Pest megye lakosságát, hogy a Pest Megyei Szlovák Önkormányzat 2022. október 7-én 15 órától közmeghallgatást tart Csömörön (2141 Csömör, Gorkij fasor 11.)

A közmeghallgatás során az állampolgárok és a megyében érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdést tehetnek fel és javaslattal fordulhatnak a Pest Megyei Szlovák Önkormányzat tagjai felé.

Gimesiné Szokol Emese sk.
Pest Megyei Szlovák Önkormányzat
elnök

További hírek a Megyeházáról »

A lekérdezés 2.036 másodperc alatt futott le.


www.delpestmegyeonline.hu
Facebook


  • Hírek a Megyeházáról

[l]

Legújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas