Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2023. március 31. péntek, Árpád napja van. - Holnap Hugó napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
februáráprilis
Ke Sz Cs Sz Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 


Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Legfrisebb hírek a Megyeházáról

Elkészült a két csoportszobás bölcsőde Bényén »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 29. szerda, 11:32
A két csoportszobás bölcsőde 24 kisgyermek elhelyezésre alkalmas.

A két csoportszobás bölcsőde 24 kisgyermek elhelyezésre alkalmas.

Bénye Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az ,,Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében" című pályázati felhívásra, amelyre 240 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, melynek segítségével megépítette a település első bölcsődéjét. A támogatás intenzitása 100%.

A Virág utca 12. szám alatt található a bölcsőde

A két csoportszobás bölcsőde 24 kisgyermek elhelyezésre alkalmas. Az új építésű épület komplex akadálymentesítése is megvalósult, egyenlő esélyt teremtve ezzel minden látogató számára. Az épület mellett a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő, biztonságos játszókertet is kialkítottak.

Az épület gazdaságos üzemeltetésére nagy hangsúlyt fektettek, ezért egy 5,8 kWp teljesítményű napelemesrendszert építettek ki. A beruházás munkahelyeket is teremtett.

A bényei Kisvirág Bölcsőde 2023. március 6-án megnyitotta kapuit.

A projekt a Pénzügyminisztérium támogatásával valósult meg. A támogatás forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.

Projekt címe: Bénye Község Önkormányzatának bölcsőde építési projektje
Projekt megvalósítási helye: Bénye, Virág utca 12. hrsz. 371/2
Projekt kódszáma: PM_BOLCSODEFEJLESZTES_2019/35
Projekt kezdete: 2021.03.19.
Projekt befejezés dátuma: 2023.03.03.

www.pestmegye.hu

Karácsony Ádám alelnök képviselte Pest vármegyét az Európa Tanács önkormányzati kongresszusán »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 23. csütörtök, 15:42
Karácsony Ádám alelnök képviselte Pest vármegyét az Európa Tanács önkormányzati kongresszusán
Véget ért az Európa Tanács Helyi és Regionális Kongresszus három napos tavaszi plenáris ülése.

Véget ért az Európa Tanács Helyi és Regionális Kongresszus három napos tavaszi plenáris ülése.

Karácsony Ádám, Pest Vármegye Közgyűlésének alelnöke az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljairól (SDG) szóló vita során elmondta, hogy Magyarország hangsúlyosabb szerepet kíván betölteni a nemzetközi közösség előtt álló legjelentősebb kihívások kezelésében, ezért egy új Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Stratégiát (IDC 2025) dolgozott ki a 2020-2025 közötti időszakra. Hozzátette, hogy a célok megvalósítására Magyarország 2021-ben összesen több mint 454 millió dollárt (137 milliárd forintot) különített el. Végül rámutatott arra, hogy Pest vármegye számára is kiemelten fontos mind a környezetvédelem, mind a vízgazdálkodás, és ezen a területen számos jó gyakorlattal és folyamatban lévő projekttel rendelkezik a vármegyei önkormányzat és a települések.

Karácsony Ádám alelnök

A fórum másik napján Magyarország álláspontját ismertette az orosz-ukrán háború kapcsán.

Felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország elítéli Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját, és továbbra is kitart Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

,,Hazám elsődleges érdeke a konfliktus mielőbbi lezárása és a béke helyreállítása, és kezdettől fogva aktívan részt vettünk az ezt célzó nemzetközi erőfeszítésekben. A magyar kormány elsődleges feladata, hogy megakadályozzon minden olyan incidenst, amely a magyar emberek biztonságát veszélyeztetheti. Magyarország ezért nem engedélyezi halálos fegyverek közvetlen átszállítását a területén keresztül, mivel azok katonai célpontnak minősülnek. Magyarország támogat minden erőfeszítést a két hadviselő fél közötti érdemi párbeszéd megkezdésére, mivel párbeszéd nélkül nem lehet békét elérni. Minden olyan intézkedés, amely a háború elhúzódásához vezet, hozzájárul a globális és regionális humanitárius és gazdasági helyzet eszkalálásához. A tárgyalások elengedhetetlenek ahhoz, hogy véget vessünk több millió ember értelmetlen szenvedésének." - mondta Karácsony Ádám.

www.pestmegye.hu

Fenntartható étkezéssel kapcsolatos művészeti versenyt indul »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 21. kedd, 11:03
Fenntartható étkezéssel kapcsolatos művészeti versenyt indul
A művészeti verseny célja, hogy mémeken, karikatúrákon keresztül hívják fel a figyelmet a fenntartható étkezés fontosságára, a fenntartható életmód kihívásaira. A pályázók egy szakmai és egy közönség díjra esélyesek, valamint...

A művészeti verseny célja, hogy mémeken, karikatúrákon keresztül hívják fel a figyelmet a fenntartható étkezés fontosságára, a fenntartható életmód kihívásaira. A pályázók egy szakmai és egy közönség díjra esélyesek, valamint 15 kiválasztott művet egy kiállításon is közzétesz majd a szervezet.

A versenyt a Felelős Gasztrohős Alapítvány rendezi Pest vármegye támogatásával, a nemzetközi Food Wave program keretein belül.

Pörkölt a fagyisdobozban; kapucniba, zsebekbe pakolt termékek a zero waste jegyében; szomorkodó nagymama vegán unokával - néhány mém, mellyel legalább egyszer már mindenki találkozott. " Az online terjedő mémek, karikatúrák remek eszközök arra, hogy felhívjuk a figyelmet egy-egy fontos témára, a humor pedig segít abban, hogy ezt ne szorongató módon tegyük meg. Mivel az UNICEF legutóbbi kutatása szerint a fiatalok 90%-a szorong a klímaváltozás miatt, szerettünk volna egy olyan lehetőséget nyújtani, ahol oldhatóak ezek a szorongások. Mind a művészet, az alkotás, mind a humor jó eszköz erre, versenyünk épp erre a két elemre épít." - mondta el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Az Alapítvány a versenyt egy nemzetközi, Milánó városa által indított program, a Food Wave keretein belül valósítja meg Pest vármegye támogatásával. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható élelmiszer fogyasztás és előállítás fontosságára, és támogasson minden olyan kezdeményezést, amely valamilyen módon elősegíti ezt.

,,A felelős élelmiszerfogyasztás mindannyiunk közös érdeke. Food Wave projektünk pedig egy jó eszköz arra, hogy megmutassuk a cselekvés lehetőségét. Konkrétan azt, hogy Pest vármegyében az egészséges, helyi élelmiszerek, a helyi piacok, és a szezonális termékek népszerűsége egyre nagyobb, és ez a fiatalok számára is óriási lehetőséget teremt arra, hogy részesei legyen a változásnak. Ez minden itt élő család közös érdeke. Mert ha az élelmiszergazdaságunk fenntartható és erős, akkor a közösségeink - kiemelten a kistelepülések és a vidéki vállalkozások - is erősebbek lesznek. És még inkább a jövőben, mert ha a családok tudatosabban választanak élelmiszert, még több tehetséges fiatal választ majd így szakmát és hivatást - és így még több lesz az innováció, a közösségi részvételen alapuló, értékvezérelt fejlesztés." - fejtette ki Karácsony Ádám, Pest Vármegye Közgyűlésének alelnöke.

A versenyre március 1. és 31. között várják a pályaműveket fenntartható étkezés, azon belül a szezonalitás, élelmiszerhulladék csökkentés és a hús-, és tejtermékek csökkentése témájában. A beérkezett alkotásokat egy szakmai zsűri válogatja majd ki, melyben helyet kapott:
- Dömötör Tekla a NAK Techlab innovációs és marketingkommunikációs vezetője,
- Huszár Dániel, Krakout Film alapítója, animáció rendező,
- a Kráss kontent csapata vagyis Márky Anna, Babaitisz Jorgosz alias LilFrakk és Gabnay Máté, a Sávlekötő és az Egy asztalnál műsorok készítői és
- Puskás-Dallos Péter, énekes, műsorvezető, környezetvédelmi aktivista is.

A szakma mellett a közönség is választhat majd egy kedvencet, a díjazottak pedig egy-egy 60 ezer forint értékű vásárlási utalvánnyal gazdagodhatnak, mely az egyik legnagyobb hazai webáruházban váltható majd be. Emellett 15 kiválasztott pályaművet egy díjátadóval egybekötött kiállításon tesznek közzé, majd legalább egy Pest vármegyei iskolában is bemutatják az alkotásokat.

Az érdeklődők további információkat, a jelentkezés feltételeit a verseny honlapjáról vagy Facebook eseményéből tudhatják meg. Az elkészült alkotásokat vagy felmerülő kérdéseket pedig a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre várják a szervezők.

www.pestmegye.hu

Bírósági ülnökök választása 2023. »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 21. kedd, 08:39
Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 2023. április 28-i ülésén választja meg az ülnököket.

Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 2023. április 28-i ülésén választja meg az ülnököket.

Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.
A Köztársasági Elnök 39/2023. (III.6.) KE határozatával a bírósági ülnökök megválasztását 2023. március 7. és 2023. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki.
A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (Bjt.) rendelkezik az ülnökjelölés és választás szabályairól.
A Bjt. 215. § (1) bekezdése alapján Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése a Budapest Környéki Törvényszék ülnökeit a megyei város közgyűlésével és a területi nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületeivel megosztva választja meg.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kiadott, a megválasztandó ülnökök számának megállapításáról szóló 24/2023. (II.15.) OBHE határozatban foglaltak szerint Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 21 fő munkaügyi és 11 fő fiatalkorúak büntetőügyében eljáró ülnök megválasztására kapott felkérést.

Az ülnökké választás feltételei:
A Bjt. 212. § (1) és 220. § (1) d) pontjában rögzített általános feltétel szerint ülnöknek az a 30. évét betöltött, de 70. életévét el nem érő magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.
A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (Be.) 680. § (5) bekezdésében rögzített különös feltétel szerint a fiatalkorú elleni büntetőeljárásban kizárólag
a) pedagógus,
b) pszichológus, vagy
c) a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglakoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt.

Az ülnökök jelölése:
A Bjt. 213. § (1) bekezdése alapján az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek - kivéve a pártokat - jelölik.
A Bjt. 213. § (2) bekezdés alapján a fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei, nem pedagógus ülnökeit pedig az egyesületek, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint az őket a Be. 680. § (5) c) pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.
A Bjt. 213. § (4) bekezdése alapján a munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

A bírósági ülnökök jogai és kötelezettségei

A jelölés során benyújtandó iratok:
- jelölő nyilatkozat, (fiatalkorúak ülnöke, munkaügyi ülnök)
- elfogadó nyilatkozat,
- 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány, mely igazolja azt, hogy a jelölt büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt
- -a fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró nem pedagógus ülnökjelöltnek igazolnia kell a Be. 680. § (5) c) pontjában foglalt feltételek meglétét (bizonyítvány)

Az iratokat 2023. április 12-ig kell a következő címre eljuttatni postán vagy személyesen:
1052 Budapest, Városház u. 7. Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal Jegyzői Titkárság.

Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 2023. április 28-i ülésén választja meg az ülnököket, akik megválasztásukról írásbeli értesítést kapnak.

Érdeklődni lehet:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Telefon: 06-1/233-6813

Új bölcsőde épül Újszilváson »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 13. hétfő, 09:48
Új bölcsőde épül Újszilváson
Újszilvás Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az ,,Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében" című, PM_BOLCSODEFEJLESZTES_2019 kódszámú pályázati felhívásra.

Újszilvás Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az ,,Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében" című, PM_BOLCSODEFEJLESZTES_2019 kódszámú pályázati felhívásra.

Az önkormányzat a 2020. július 22-ei döntés alapján 240 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével egy 24 férőhelyes 2 csoportos bölcsődét épít. A támogatás intenzitása 100%.

Projekt megvalósítási helye: Újszilvás, Szent István utca 2. hrsz. 66/4

A támogatásnak köszönhetően két csoportszobás, 282 m2 hasznos alapterületű bölcsőde épül, ami maximum 24 kisgyermek elhelyezésre lesz alkalmas. Ehhez tartozik majd 270 m2 játszóudvar. Az intézmény a Szent István utcában helyezkedik majd el, közvetlenül az óvoda és a mini bölcsőde épülete mellett. Új építés lévén a pályázat által előírt feltételek szerint teljesülnek a komplex akadálymentesítés követelményei. Az épület mellett a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő, biztonságos játszókert is kialakításra kerül.

Tervezett befejezés dátuma: 2023. december 8.

A családi és munkahelyi teendők összeegyeztetéséhez a családi bevétel és a részmunkaidős foglalkoztatás növeléséhez, szükséges a kisgyermekek napközbeni ellátása. A bölcsődébe járó kisgyermekek hamarabb szocializálódnak, az óvodai beilleszkedés ezáltal könnyebb lesz számukra. A bölcsőde létesítése egyben munkahelyeket is teremt, melyeket elsősorban helyi lakosokkal szeretnénk betölteni.

Projekt címe: Újszilvás Község Önkormányzatának 2 csoportos bölcsőde építési projektje
Projekt kódszáma: PM_BOLCSODEFEJLESZTES_2019/6
Projekt kezdete: 2021. július 13.

A projekt a Pénzügyminisztérium támogatásával valósul meg. A támogatás forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.

www.pestmegye.hu

Megemlékezés Újszilváson »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 07. kedd, 11:24
Megemlékezés Újszilváson
Pest Vármegye Önkormányzata és Újszilvás Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2023. március 14-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére rendezendő közös ünnepségre. Ünnepi beszédet mond Szabó...

Pest Vármegye Önkormányzata és Újszilvás Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2023. március 14-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére rendezendő közös ünnepségre. Ünnepi beszédet mond Szabó István, Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke.

Az ünnepség időpontja és helyszíne: Március 14., 14:00 óra Újszilvás, Faluház (Szent István u. 4.)

 

www.pestmegye.hu

Zsinorban harmadszor bajnok a törökbálinti csapat »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 06. hétfő, 12:48
Zsinorban harmadszor bajnok a törökbálinti csapat
Az ország legjobb nyolc csapata versenyzett hétvégén Egerben a játékos sportverseny Diákolimpián. A különböző ügyességi sorversenyek végén a törökbálintiak nyakába került az aranyérem. A legkisebb korosztály számára rendezett verseny első...

Az ország legjobb nyolc csapata versenyzett hétvégén Egerben a játékos sportverseny Diákolimpián. A különböző ügyességi sorversenyek végén a törökbálintiak nyakába került az aranyérem.

A legkisebb korosztály számára rendezett verseny első sorban ügyességi, sportágelőkészítő feladatokat tartalmaz. A 12 lehetséges versenyszámból mindig 9+1 kerül kisorsolásra a verseny kezdetén, amelyek során például labdás, kúszó-mászó, egyensúlyozó, akadályugró számok mentén mérkőznek meg a csapatok, klasszikus sorverseny formájában. Országszerte 175 iskola indult el a körzeti fordulókon, és a legjobbak megyei majd országos elődöntőkön kvalifikáltak az országos döntőre. Az egri csúcseseményt a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Heves Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület rendezte, a résztvevők közé jutott a rendszeresen legjobbak között szereplő Törökbálint, Szombathely, és a házigazda egriek is. A nyolc csapattal összesen 144 kisdiák versenyzett, akiket ezúttal is több száz szülő, hozzátartozó kísért el és teremtett fantasztikus hangulatot a Kemény Ferenc Sportcsarnokban. A verseny rangját a megnyitón résztvevő Mirkóczki Ádám egri polgármester és Daragó Lászlóné, az MDSZ tiszteletbeli alelnöke emelte. A törökbálintiak szoros küzdelem során ezzel a győzelmükkel már zsinórban harmadszor hódították el az aranyérmet.

A versenyen az alábbi iskolák szerezték meg a dobogós helyezéseket:

I.

Bálint Márton Általános Iskola és Gimnázium Tagintézménye, Törökbálint

II.

Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola

III.

Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium

Forrás: mdsz.hu

Településfejlesztési Díj »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 06. hétfő, 09:31
Településfejlesztési Díj
Településfejlesztési Szövetség idén is meghirdeti a Településfejlesztési Díjat.

Településfejlesztési Szövetség idén is meghirdeti a Településfejlesztési Díjat.

A nevezés nyitott önkormányzatok, önkormányzati cégek előtt, amelyek különösen büszkék valamely településfejlesztés terén 2022-ben befejezett projektjükre.

A nevezés díjmentes. Az elismerésekről a Szövetség szakmai zsűrije dönt.

A nevezéshez a Nevezési adatlap kitöltése szükséges, amelyhez a projektet legjobban bemutató maximum 5 db képet .jpg vagy .jpeg formátumban lehet csatolni. Ezen felül link formájában csatolhatók további anyagok, videók. A dokumentumot e-mailben 2023. március 22-ig várják munkatársaink az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Egy pályázó több projekttel is nevezhet.

Kérjük a nevezésben jelöljék meg, hogy mely kategóriában indul a projekt.

A komplex projektek esetén egyszerre több kategória is jelölhető, aminek jelölésére a másodlagos és harmadlagos kategóriák szolgálnak.

A pályázatról bővebben ITT olvashatnak.

www.pestmegye.hu

Már lehet nevezni az értéktári vetélkedőre »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. március 01. szerda, 10:07
A vetélkedőben az általános iskolák felső tagozatos diákjai vehetnek részt, 4 fős csapatokat indítva - egy iskolából több csapat is jelentkezhet.

A vetélkedőben az általános iskolák felső tagozatos diákjai vehetnek részt, 4 fős csapatokat indítva - egy iskolából több csapat is jelentkezhet.

 ,,A Vármegyei Értéktárhoz kapcsolódó vetélkedő"
FELHÍVÁS
2023

A vetélkedő célja
A nemzeti értékek, és ezen belül a vármegyei értékek nemzeti örökségünk részét képezik, melyet kötelességünk megismerni, megóvni és továbbadni a következő generáció számára. A nemzeti értékek megőrzésére és gondozására Pest Vármegye Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet, ezért a megismertetésük és népszerűsítésük céljából vetélkedőt szervez. A verseny célja, hogy a fiatalabb korosztály tagjaival is jobban megismertessük a magyar kultúra értékeit, bevonjuk őket az értékgyűjtésbe, bízva abban, hogy ezzel erősödik az identitástudatuk, hagyományőrzéshez való viszonyuk, valamint megtapasztalják a közösségi munka örömeit. A vetélkedő keretében a Vármegyei Értéktárban nyilvántartott egyes nemzeti értékek kapcsán megszerzett tudást tesszük próbára.

Jelentkezés feltételei
A vetélkedőben az általános iskolák felső tagozatos diákjai vehetnek részt, 4 fős csapatokat indítva - egy iskolából több csapat is jelentkezhet.
A jelentkezést az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk 2023. március 16-ig az alábbi adatok megadásával:
- iskola neve, címe, telefonszáma, e-mail címe
- osztály vagy csapat megnevezése
- felkészítő tanár neve, telefonszáma, e-mail címe
- csapatkapitány neve
- csapattagok nevei
- nyilatkozat a személyes adatok kezeléséhez való hozzájárulásról (minden érintett személy - csapattag és felkészítő tanár - részéről kérünk nyilatkozatot)
A részvétel és a regisztráció minden versenyző, illetve felkészítő tanár számára ingyenes.

A verseny lebonyolítása
1. Regisztráció és az első forduló
A felhíváshoz mellékelt feladatlapon található feladatokat az indulni kívánó csapatoknak meg kell oldaniuk, és a megoldásokat a fent felsorolt adatokkal együtt vissza kell küldeniük a megadott e-mail címre 2023. március 16-ig. A kitöltött feladatlapokat és az elkészített bemutatót Pest Vármegye Önkormányzatának szakértő bizottsága 2023. március 20-ig értékeli, és a legjobb eredményt elérő csapatokat 2023. március 21-én értesíti a középdöntőbe jutásról. Ebből a fordulóból 24 csapat juthat tovább a középdöntőbe.
A további fordulókban 60 kiválasztott értékből kell felkészülniük a diákoknak. Ezt a listát jelen felhíváshoz mellékelten megküldjük.

2. Vármegyei középdöntő
A középdöntőre 2023. április 1-jén kerül sor - online módon. A középdöntőben és döntőben a következő típusú feladatokkal találkozhatnak a versenyzők: kvíz, ügyességi-, kreatív és kézműves feladatok.
A középdöntőből 6 csapat juthat tovább a döntőbe.

3. Vármegyei döntő
A legjobb eredményt elért 6 csapat vármegyei szintű online döntőben méri össze tudását, 2023. április 22-én, a döntő helyszíne: Vármegyeháza Budapest (1052 Budapest, Városház u. 7.)

4. Díjazás
A döntőben az első három helyezést elérő csapat tagjai között 125.000 Ft összértékű nyereményt osztunk szét. Minden versenyző és felkészítő tanár oklevelet kap.

A vetélkedővel kapcsolatban további információt az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, illetve a 06 20 471 3411-es telefonszámon kérhetnek. Várjuk jelentkezésüket!

A vetélkedő dokumentumai innen tölthetők le: adatvédelmi tájékoztató, jelentkezési lap, feladatsor.

Pest Vármegye Önkormányzata

www.pestmegye.hu

Rendkívüli közgyűlés »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. február 24. péntek, 11:22
Rendkívüli közgyűlés
Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése február 24-én rendkívüli ülést tartott.

Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése február 24-én rendkívüli ülést tartott.

A közgyűlésen öt napirendi pontról szavaztak a képviselők.

Rendkívüli közgyűlés a Díszteremben

Támogatták Vajda Viktóra képviselő (MOMENTUM) előterjesztését, miszerint a soron következő munkaterv szerinti rendes ülésen a közgyűlés elnöke számoljon be a gödi különleges gazdasági övezet területén belül, a meglévő Samsung telephellyel szemben, az M2 út túloldalán D-K irányban további 40 hektár iparterületre milyen beruházás létrehozása a közgyűlési többség szándéka, milyen tárgyalásokat folytatott a jelzett terület kihasználása-fejlesztése tárgyában. Szintén megszavazták a Pest vármegye Integrált Területi Programjának (2021-2027) módosításáról szóló előterjesztést és Gödön, a Nemeskéri-Kiss Miklós út mentén fasor megvalósítását.

A képviselők többsége elutasította a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közigazgatási határozat elleni közigazgatási per indítását és az ipari beruházásokkal kapcsolatos állásfoglalást.

www.pestmegye.hu

Szakmai fórum a geotermia alkalmazásáról - meghívó »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. február 23. csütörtök, 10:55
Szakmai fórum a geotermia alkalmazásáról - meghívó
Meghívó A geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásával hosszú távon erősíthetjük Magyarország energiaszuverenitását. Vármegyénk kedvező természetföldrajzi adottságainak köszönhetően kiemelkedő jelentőséggel bír a geotermikus energia hasznosítása, ezért a Pest Vármegyei Közgyűlés...

Meghívó

A geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásával hosszú távon erősíthetjük Magyarország energiaszuverenitását. Vármegyénk kedvező természetföldrajzi adottságainak köszönhetően kiemelkedő jelentőséggel bír a geotermikus energia hasznosítása, ezért a Pest Vármegyei Közgyűlés és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) szakmai fórumot tart a geotermia szélesebb körű alkalmazásáról.

A rendezvényen előadást tart Gonda Bence, az SZTFH stratégiai elnökhelyettese; Dr. Káldi Zoltán, országos bányakapitány; Dr. Fancsik Tamás, földtani igazgató; illetve Dr. Ruszinkó Ádám, az EuroSpa Investment Kft. ügyvezetője és a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület (MEME) elnöke.

Köszöntőt mond Szabó István, a Pest Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Időpont: 2023.02.27. (hétfő) 10:00
Helyszín: 1052 Budapest, Városház u. 7.

Kérjük, részvételi szándékát a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezze.

www.pestmegye.hu

Karácsony Ádám alelnök képviselte Pest vármegyét az EU Régiók Bizottsága plenáris ülésnapján »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. február 09. csütörtök, 12:53
Karácsony Ádám alelnök képviselte Pest vármegyét az EU Régiók Bizottsága plenáris ülésnapján
Karácsony Ádám a konzervatív (ECR) frakció vezérszónoka volt a készségek európai évéről (2023) szóló vitában az EU Régiók Bizottsága plenáris ülésnapján február 9-én. Az ülésen részt vett Nicolas Schmit, az...

Karácsony Ádám a konzervatív (ECR) frakció vezérszónoka volt a készségek európai évéről (2023) szóló vitában az EU Régiók Bizottsága plenáris ülésnapján február 9-én. Az ülésen részt vett Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa is.

Pest Vármegye Közgyűlésénk alelnöke a felszólalásában elmondta, hogy az európai gazdaság motorját a készségek hajtják. A munkavállalók készségeinek naprakészen tartása pedig alapvető fontosságú a dinamikusan változó munkaerőpiacon. Hozzátette, hogy mivel a zöld és a digitális átállás alapjaiban alakítják át a munkaerőpiaci ökoszisztémát, olyan hosszú távú politikát kell folytatnunk, amely lehetővé teszi regionális gazdaságaink virágzását.

Karácsony Ádám

Magyarország Kormánya hamar felismerte a digitális szektorban jelentkező munkaerőhiányt, és eltökélt szándéka volt, hogy a versenyképesség-fejlesztés és a gazdaság digitalizációja révén több munkahelyet teremtsen, mint ahány munkahely a digitalizáció miatt megszűnik. Ezzel összhangban Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának (DOS) célja, hogy az oktatási rendszer felkészítse a diákokat a digitális munkaerőpiacra, míg a Digitális Munkaerő Program (DMP) a digitális ipar területén tapasztalható jelentős munkaerőhiányt kívánja mérsékelni a munkavállalók digitális felkészültségének javításával.

Az átképzés és továbbképzés egyszerre két problémát is megoldhat: a munkanélküliségre és a munkaerőhiányra egyaránt választ jelenthet, amely hosszú távon elengedhetetlen minden jól működő gazdaság számára. Az egész életen át tartó tanulás, mint eszme, tehát egyre inkább felértékelődik. A munkanélküliségre hatással van, a jellemzően vidéki területeket érintő ,,agyelszívás" problémája, mely során az érintett régióknak meg kell birkózniuk a jól képzett emberek elvándorlása okozta társadalmi-gazdasági hatásokkal.

A témában fontosnak tartotta kihangsúlyozni az Európai Területi Társulások szerepét is. "A határt átlépő mobilitás és a határon átnyúló integrált programok szervezése tekintetében a régióm, Pest Vármegye Önkormányzata igen aktív, esetünkben ez a szlovák-magyar határ menti együttműködést jelenti. A 2019-ben indult RE-START nevű akciótervben , melyet a - Pest Vármegye Önkormányzata és a szlovákiai Nyitrai Kerületi Önkormányzat által alapított - PONTIBUS ETT koordinál, több települési önkormányzat és civil szervezet vesz részt.

Az akcióterv célja, hogy az Alsó-Ipoly völgyre jellemző, elsősorban a periférikus helyzetből adódó gazdasági és társadalmi lemaradás csökkenjen, a munkaerőpiac élénküljön, miközben reflektáljon az elöregedő népesség jelentette kihívásokra. A képzés, kompetenciafejlesztés még mindig nagy kihívást jelent például olyan területeken is, mint az aktív időskor, a szociális ellátás, és a házi gondozás. Célunk, hogy integrált, egymáshoz komplementer módon illeszkedő szolgáltatásokat hozzunk létre úgy, hogy a munkavállalók a határ mindkét oldaláról érkeznek."

www.pestmegye.hu

Újabb Pest vármegyei sikerek a diákolimpia országos döntőjén »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. február 07. kedd, 09:37
Újabb Pest vármegyei sikerek a diákolimpia országos döntőjén
Tovább robog a Diákolimpia(R) döntők sorozata, e hétvégén a floorballosok csatáztak három napon át, mind a hat korcsoportban. Az iskolákban is egyre népszerűbb sportágban folyamatosan növekszik a Diákolimpia(R) résztvevői szám,...

Tovább robog a Diákolimpia(R) döntők sorozata, e hétvégén a floorballosok csatáztak három napon át, mind a hat korcsoportban.

Az iskolákban is egyre népszerűbb sportágban folyamatosan növekszik a Diákolimpia(R) résztvevői szám, ami érthető, hiszen a versenyeken fantasztikus a hangulat, szól a zene, a mérkőzések gyorsan pörögnek, így igazi fesztivál-jellegűek ezek a rendezvények. Idén 744 csapat indult és vett részt a versenysorozatban, közülük került ki korcsoportonként a legjobb 8 fiú és 8 lánycsapat, összesen közel 672 sportoló jutott el az országos döntőig.

Pest vármegyét számos csapat képviselte az országos döntőn, ahol az alábbi végeredmények születtek:

Ezüst érem: III. kcs. lány - Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Bronzérem: I. kcs. fiú - Újszilvás, Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Újszilvási Általános Iskolája

5. hely IV. kcs. fiú - Szigetszentmiklós, Kardos István Általános Iskola és Gimnázium

Élő közvetítés a közmeghallgatásról »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. január 27. péntek, 08:30
Közmeghallgatás lesz a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Göd, Schenek István u. 1.) felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálatáról. Helyszíne: Duna-part...

Közmeghallgatás lesz a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Göd, Schenek István u. 1.) felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálatáról.

Helyszíne: Duna-part Nyaralóházak (2132 Göd, Jósika u. 14. Színházterem)
Időpontja: 2023. január 31. 16:00 óra

A közmeghallgatást az önkormányzat youtube csatornáján követhetik élőben.

www.pestmegye.hu

Pest megyei sikerek az év első diákolimpiáján »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. január 23. hétfő, 12:01
Pest megyei sikerek az év első diákolimpiáján
2022.01.20-22 között Pécsen rendezték meg az V-VI. korcsportos Futsal Diákolimpia országos döntőjét. Megyénket a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium csapata képviselte. A gimnazista fiúk csoportkörüket három nyert mérkőzéssel kezdték, így a...

2022.01.20-22 között Pécsen rendezték meg az V-VI. korcsportos Futsal Diákolimpia országos döntőjét. Megyénket a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium csapata képviselte. A gimnazista fiúk csoportkörüket három nyert mérkőzéssel kezdték, így a tabella élén végeztek. A keresztjáték során 6:1-es győzelmet arattak a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium csapata ellen. A helyosztókon a döntőig meneteltek, ahol a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium csapata ellen már nem sikerült a bravúr, így ezüstéremmel térhettek haza.

Ugyanezen a hétvégén rendezték meg az V-VI. korcsportos Röplabda Diákolimpia országos döntőjét, Békéscsabán. Megyénket egy lány és egy fiú csapat is képviselte. Előbbi a Gödöllői Török Ignác Gimnázium csapata az ötödik, utóbbi a Pilisvörösvár, Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium a hatodik helyet szerezte meg.

Kép forrás: diakolimpia.hu

Hirdetmény közmeghallgatás megtartásáról »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. január 13. péntek, 09:44
A Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (2131 Göd, Schenek István u. 1. cégjegyzékszáma: 13-10-040717, adószáma: 12627884-2-44.) 2131 Göd, Schenek István u. 1. alatti felső küszöbértékű veszélyes...

A Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (2131 Göd, Schenek István u. 1. cégjegyzékszáma: 13-10-040717, adószáma: 12627884-2-44.) 2131 Göd, Schenek István u. 1. alatti felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálatáról.

Közmeghallgatás helyszíne: Duna-part Nyaralóházak (2132 Göd, Jósika u. 14. Színházterem)
Közmeghallgatás időpontja: 2023. január 31. 16:00 óra

A Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (2131 Göd, Schenek István u. 1. cégjegyzékszáma: 13-10-040717, adószáma: 12627884-2-44.) 2131 Göd, Schenek István u. 1. alatti felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálata, a telephely és annak bővítése céljából újonnan létesült veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítmények veszélyes tevékenység végzésére vonatkozó katasztrófavédelmi engedély megadásával kapcsolatos közmeghallgatás megtartására a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény ( a továbbiakban: Kat. tv.) 33. § (1) bekezdése és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 219/2011. (X. 20.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Kormányrendelet) foglaltak alapján kerül sor.

A Kat. tv. 33. § (1) bekezdése és a Kormányrendelet 21. § (3) bekezdése alapján a katasztrófavédelmi engedélyezési eljáráshoz kapcsolódóan az illetékes polgármester köteles közmeghallgatást tartani a biztonsági jelentés közzétételének lezárását követő 15 napon belül.

A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2020. évi LIX. törvény 3. § (3) bekezdése szerint ,,A különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzat polgármesterének és jegyzőjének jogszabályban meghatározott államigazgatási feladat- és hatásköreit a különleges gazdasági övezet tekintetében a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti, vagy a (6) bekezdés alapján kijelölt megyei közgyűlés elnöke, illetve a megyei jegyző látja el".

A Göd város közigazgatási területén különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló 294/2020. (VI. 18.) Korm. rendelet 2131 Göd, Schenek István u. 1. alatti ingatlant is a különleges gazdasági övezetbe sorolta, így a Samsung SDl Magyarország Gyártó és Értékesítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2131 Göd, Schenek István u. 1. alatti telephely biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálata katasztrófavédelmi engedélyezési ügyére is vonatkoznak a speciális szabályok.

Fentiek alapján a katasztrófavédelmi engedélyezési eljáráshoz kapcsolódó polgármesteri hatásköröket a Pest Vármegyei Önkormányzat elnöke látja el. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint elsőfokú iparbiztonsági hatóság előtt 2022. november 26-án katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás indult. Az eljárás tárgya a 2131 Göd, Schenek István u. 1. alatti felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálata, a telephely és annak bővítése céljából újonnan létesült veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítmények veszélyes tevékenység végzésére vonatkozó katasztrófavédelmi engedély megadása. A Kormányrendelet 21. § (2) bekezdése szerint a biztonsági jelentést hirdetményi közzététel útján 15 napig hozzáférhetővé kell tenni, ezen idő alatt az érintett nyilvánosság azokhoz észrevételeket tehet.

A közmeghallgatás ITT lesz nézhető élőben.

Budapest, 2023. január 13.

Szabó István sk.
elnök

2022. a kulturális örökségvédelmi kiadványok éve volt Pest megyében »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 20. kedd, 09:34
2022. a kulturális örökségvédelmi kiadványok éve volt Pest megyében
Pest megye népművészeti értékeinek egyedülálló publikációja valósult meg ebben az évben Pest Megye Önkormányzatának szakmai támogatásával.

Pest megye népművészeti értékeinek egyedülálló publikációja valósult meg ebben az évben Pest Megye Önkormányzatának szakmai támogatásával.

A kulturális örökségvédelmi kiadványok helyi népdalos örökséget, népmeséket, hiedelmeket, élettörténeteket tartalmaznak, mindezek mellett pedig számos esetben eredeti archív hangfelvételeket (helyi vokális értékeket) CD-ROM, DVD-ROM mellékletekkel, valamint zenei CD-kel.

Összesen 16 kiadvány jelent meg pályázati forrásokból 2022-ben, amelyeknek szakmai hátterét Pest megye biztosította. Ezek egyedülálló örökségeink, korábban pedig nem valósult meg közreadásuk. A kiadványok oktatási segédanyagként felhasználhatók az alap-, közép-, valamint a felsőfokú oktatásban, illetve turisztikai és idegenforgalmi szerepük is jelentős. A legfontosabb, hogy a kiadványok egy-egy közösség, egy település, de akár az egész régió, a megye identitástudatát erősítő publikációk valósultak meg, amelyek segítségével - és módszeres felhasználásukkal - újabb 3-4 generáción keresztül átörökítésre kerülhetnek népművészeti értékeink.

A 2022-ben megvalósított kulturális örökségvédelmi kiadványok és kiadójuk:
- Dányi népdalok c. könyv (Dány Község Önkormányzata)
- Dányi népdalok c. könyv DVD-ROM melléklete (Dány Község Önkormányzata)
- Dányi népdalok c. zenei CD (Dány Község Önkormányzata)
- Hévízgyörki népmesék, élettörténetek, hiedelmek c. könyv (Hévízgyörk Község Önkormányzata)
- Bartók a Tápió mentén c. könyv (Tápiómente Közhasznú Alapítvány, Nagykáta)
- Bartók a Tápió mentén c. konferenciafüzet (Tápiómente Közhasznú Alapítvány, Nagykáta)
- Mende népművészeti értékei c. könyv (Mende Polgárőrség Egyesület)
- Mende népművészeti értékei c. DVD-ROM melléklet (Mende Polgárőrség Egyesület)
- Simonffy Kálmán nótaszerző műveinek összkiadása c. könyv (Blaskovich Múzeum Baráti Köre, Tápiószele)
- ,,Hej, az én szeretőm..." - Simonffy Kálmán szerzeményei I-II. CD (Blaskovich Múzeum Baráti Köre, Tápiószele)
- Schwäbische Lieder und Sprüche aus Wetschesch - Sváb énekek és mondókák Vecsésről c. könyv és DVD-ROM melléklete (Kulturverein - Vecsés Egyesület)
- Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! - Szemelvények Kossuth Lajos életéből, zenei örökségéről c. könyv (Kossuth Múzeum, Cegléd)
- Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! c. zenei CD (Kossuth Múzeum, Cegléd)
- Abonyi népdalok c. könyv (Abonyi Tarkaborjú Hagyományőrző, Kulturális, Turisztikai Egyesület)
- Abonyi népdalok c. könyv DVD-ROM melléklete (Abonyi Tarkaborjú Hagyományőrző, Kulturális, Turisztikai Egyesület)

A kiadványok kiemelt fővédnöke Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke volt, a szakmai munkát Terék József, Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense végezte el.

A kulturális örökségvédelmi kiadványok szakmai támogatásával 2023-ban is számos közreadás valósul meg Pest megyében, népszerűsítve ezzel is 187 településünk értékeit.

www.pestmegye.hu

Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése című projekt zárórendezvénye »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 19. hétfő, 15:34
Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése című projekt zárórendezvénye
A Pest megyei zarándokturizmus infrastrukturális és technikai hátterét fejlesztő projekt zárórendezvénye került megrendezésre 2022. december 12-én a Pest Megyei Önkormányzaton.

A Pest megyei zarándokturizmus infrastrukturális és technikai hátterét fejlesztő projekt zárórendezvénye került megrendezésre 2022. december 12-én a Pest Megyei Önkormányzaton.

Pest Megye Önkormányzata a Mária Út Közhasznú Egyesület szakmai támogatásával hajtotta végre a ,,Mária út Pest megyei szakaszának innovatív fejlesztése" névre keresztelt projektet, amelynek eredményes végrehajtását követően zárórendezvényen kerültek bemutatásra a projekt eredményei.

Szabó István köszöntette a vendégeket

Az eseményt Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke nyitotta meg. Beszédében kitért Pest Megye Önkormányzata és a Mária Út Közhasznú Egyesület évek óta tartó, gyümölcsöző kapcsolatára, a Mária út jelentőségére mind Magyarország, mind a megye turizmusában és a zarándoklat kedvező hatásaira a testi és lelki egészség megőrzésének szempontjából.

A megnyitót követően a Mária Út Közhasznú Egyesület koordinátora, Galgócziné Szabó Zsófia mutatta be a Mária út - mint Közép-Európa meghatározó zarándokútja - társadalmi, gazdasági és vallási szerepét, majd a projekt eredményeit is ismertette.

A projekt eredményeként a Mária út Pest megyei szakaszán információs és irányító táblák kerültek kihelyezésre, amelyek segítik a zarándokok tájékozódását, ezen felül pedig három helyszínen - a ,,Mária út Pest megyei szakaszának infrastrukturális fejlesztése" című társprojekt keretében létrejövő épületekben Perbálon, Hévízgyörkön és Kistarcsán - információs kioszkok elhelyezésére is sor került, amely az oda látogató turisták naprakész információkkal való ellátását célozza. A projekt leginkább előremutató fejlesztése egy innovatív, online módon hozzáférhető útvonalbemutató rendszer, amely révén a zarándokútvonal Pest megyei szakaszait lehet virtuálisan bejárni a Google Maps térkép Street View moduljába integráltan. Ez utóbbi fejlesztésnek természetesen nem a zarándoklatok kiváltása a célja, hanem elsősorban azok tervezéséhez és a megfelelő felkészüléshez nyújthat segítséget a felhasználók számára.

A bemutatót követően számos kérdés fogalmazódott meg a hallgatóság részéről, amelyre a Mária Út Közhasznú Egyesület munkatársai válaszoltak.

A projekt kivitelezéséhez szükséges támogatást - 35 millió forintot - a Pénzügyminisztérium hazai forrásból, a ,,Pest megye célzott pénzügyi támogatása" elnevezésű program keretében biztosította Pest megye számára.

www.pestmegye.hu

Ráckevei tanulmányi kirándulással és budapesti konferenciával zárul a DANUrB+ projekt »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 13. kedd, 12:31
Ráckevei tanulmányi kirándulással és budapesti konferenciával zárul a DANUrB+ projekt
A DANUrB+ Pest Megye Önkormányzatának egyik legnagyobb nemzetközi projektje, ami 3+3 éven keresztül tartott. A többéves program projektjeinek fő célkitűzése a Duna menti országok összekapcsolása a kulturális örökségeik által: a...

A DANUrB+ Pest Megye Önkormányzatának egyik legnagyobb nemzetközi projektje, ami 3+3 éven keresztül tartott. A többéves program projektjeinek fő célkitűzése a Duna menti országok összekapcsolása a kulturális örökségeik által: a helyi együttműködések és fenntartható turizmus elősegítése, a kulturális hagyományokra és értékekre épülő fejlesztések, akciótervek kidolgozása és rendezvények megvalósítása volt.

Pest Megye Önkormányzata a kezdetektől aktív tagja a DANUrB+ partnerségnek és a pest megyei Duna szakasz két területe, a Szigetzug (Ráckeve és térsége) illetve, az Ipolymente (Szob és térsége) kiemelt szerepet kapott a projektben. Az elmúlt években a két mikrorégióban megvalósított, elsősorban a közösségi tervezésre és a helyi közösség minél szélesebb körének bevonására épülő tevékenységek eredményeként olyan hatékony helyi együttműködések jöttek létre, amelyek lehetővé teszik, hogy a közösen felépített stratégia mentén, mind a helyi közösségek, mind pedig a térségbe látogatók számára vonzó turisztikai és szabadidős programok valósuljanak meg.

A stratégiák felépítéséig és az egyes térségekben meglévő ötletek megvalósítható projektekké formálásáig a DANUrB+ nemzetközi szakértői hátterén (a 19 tagú partnerségben 6 egyetem, turizmussal és régiófejlesztéssel foglalkozó kutatóintézetek és ügynökségek, területi önkormányzat, továbbá civil szervezetek vesznek részt) kívül elkötelezettségen, aprólékos munkán és elsősorban a helyi szereplőkkel kialakított bizalmi kapcsolat kialakításán keresztül vezetett az út. A részletes adatgyűjtés, az átfogó helyzetelemzés és nem utolsósorban az elmélyült beszélgetések mind előfeltételei voltak annak, hogy a helyszínenként egy-egy regionális konferenciából és hat-hat workshopból álló programok eredményesek legyenek. Ahhoz, hogy ezek az eredmények a közösség valódi elképzeléseit tükrözzék a két térségben a stratégiaalkotás koordinálásával megbízott szakemberek összesen 120 helyi szereplővel vették fel a kapcsolatot és közülük 60-an aktívan részt is vettek a tervek kidolgozásában és a projektek kiválasztásában. A Szigetzug hat, és az Ipolymente nyolc településnek képviselői: polgármesterek, helyi vállalkozók, kulturális és oktatási intézmények vezetői és civil szervezetek tagjai aktívan és odaadóan dolgoztak több hónapon keresztül a DANUrB+ projekt és Pest Megye Önkormányzatának szakértői segítségével, melynek eredményeként sikerült mindkét térség konkrét projekteket, turisztikai útvonalakat és turizmus marketing eszközeit is tartalmazó akciótervét elkészíteni.

A szigorú értelemben vett szakmai munka mellett mindkét akcióterületen a helyi közösséget megszólító és bevonó eseményekre is sor került. A DANUrB+ vezető szakmai partnere, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Urbanisztikai Tanszéke 2021-ben Szobon, 2022-ben pedig Ráckevén szervezte meg hallgatóinak szóló építőtáborát. Az építőtáborokhoz kapcsolódó különleges rendezvények célja, a folyó és a települések kapcsolatának, illetve a helyi kulturális- és természeti örökség hasznosításának bemutatása volt. Szobon, a tábor 45 résztvevője egy 40 méteres kenuhidat épített a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között. A folyó mindkét oldaláról érkeztek az érdeklődők gyalog, kerékpárral, gyerekekkel, babakocsival, kutyával. A híd értékét tovább növelte, hogy a faanyagból Szobon különböző köztéri bútorokat készítettek kisebb hallgatói csapatok, melyek azóta is jól használhatóak és egyben a kenuhíd emlékét is őrzik. Ráckevén, a ,,Partraszállás - János Vitéz átalmegyen a Dunán" fesztiválon egyrészt a DANUrB+ projekt keretében szervezett egyetemi építőtábor tevékenységével és eredményeivel, másrészt pedig a térség gasztronómiai és turisztikai szempontból kiemelkedő értékeivel ismerkedhettek meg a fesztiválozók. Itt a BME hallgatói egy féléves tervezési tantárgy keretében álmodták meg a ráckevei Duna-partra kerülő új köztéri bútorokat, amiket a teljes csapat egész hetes munkájának köszönhetően a fesztiválon már mindenki élvezhetett. A tábor másik célkitűzése az MHSz székház revitalizációjának elindítása volt. A hallgatók az Urbanisztika Tanszék oktatóinak vezetésével a hétvégi fesztiválon közösségi tervezés workshopon is részt vehettek a helyi szereplőkkel, aminek célja az épület új funkciójának kiválasztása volt. A DANUrB+ prgram célja egy dunai védjegy rendszer kialakítása is, amely a helyi termékek, szolgáltatások és turisztikai célpontok megfelelő minőségét és közösségi értékét garantálja. A védjegy térségbeli jelöltjei szintén a Partraszállás alkalmából mutatkoztak be a Vadkacsa strandon egy mini kiállítás és beszélgetés keretében.

A nemzetközi DANUrB+ közösség az Ipolymentén folyó munkával 2021 októberében ismerkedett meg, amikor az Ipolyszalkai Tájházba , illetve Szobra látogattak a projekt hatodik nemzetközi találkozója alkalmából. A Szigetzug tapasztalatainak megismerésre pedig a zárókonferencia keretében szervezett tanulmányi kiránduláson 2022. december 11-én került sor. A program első napján a projektpartnerek felkeresték Ráckevét és egy ,,jó gyakorlat" körút keretében járták végig az akciótervhez kapcsolódó helyszíneket, a Vadkacsa strandot, a Tűztorony kilátót, a Népművészeti Házat és a Szerb Orthodox Templomot.

Wolf Péter elnöki tanácsadó (Pest Megye Önkormányzata) tart előadást a DANUrB+ zárókonferencián

A ráckevei kirándulás után másnap, a DANUrB+ zárókonferencia - A Journey Connecting Communities - a Margit-szigeten a Kristály Szintéren folytatódott, fókuszában a DANUrB+ eredmények értékelése és a Duna menti közösségek jövője állt. Meghívott előadók egész Európából érkeztek, hogy megosszák saját tapasztalataikat és gondolataikat a fenntartható városhasználatot és turizmust övező kérdésekről. A rendezvénynek szintén fontos célja volt, hogy szélesebb közönségnek mutassa meg, hogyan teremthető meg a kulturális kohézió a Duna-régióban a helyi közösségek bevonásával, az épített, természeti és kulturális örökség újra-értékelésével, valamint a fenntartható turizmus és a regionális márkaépítés fejlesztésével. A záró programsorozat keretében a Toldi Moziban megtekinthető lesz az ,,Eyes of the Danube - A journey connecting communities" DANUrB+ dokumentumfilm premierje is, amely 12 dunai történetet mutat be, melyek között a folyó jelenti az összekötő kapcsot.

www.pestmegye.hu

Civil támogatási alap 4. sz. pályázati felhívása »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. december 12. hétfő, 00:01
Civil támogatási alap 4. sz. pályázati felhívása
Pest Megye Önkormányzata pályázatot hirdet Csomád, Csömör, Csörög, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd, Mogyoród, Őrbottyán, Sződ, Sződliget, Vácrátót, Veresegyház településeken működő civil szervezetek, illetve egyházi jogi személyek e településeken megvalósuló projektjeinek...

Pest Megye Önkormányzata pályázatot hirdet Csomád, Csömör, Csörög, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd, Mogyoród, Őrbottyán, Sződ, Sződliget, Vácrátót, Veresegyház településeken működő civil szervezetek, illetve egyházi jogi személyek e településeken megvalósuló projektjeinek támogatására. 

A pályázati felhívás célja Pest Megye Önkormányzata Közgyűlésének az önkormányzati támogatásokról szóló 14/2020. (X.5.) önkormányzati rendelete 40 .§ alapján - jelen pályázati felhívásban meghatározott -  civil szervezetek valamint egyházi jogi személyek tevékenységének vissza nem térítendő támogatása.

A pályázati dokumentációk letöltése:

Pályázati felhívás - Civil támogatási alap (2023.01.27.)
1. sz. melléklet - Pályázati adatlap (2022.12.12.)
2. sz. melléklet - Költségterv (2022.12.12.)
Pest Megye Közgyűlésének az önkormányzati támogatásokról szóló 14/2020. (X.5.) önkormányzati rendelete

Adatkezelési tájékoztató

 A pályázatok benyújtási határideje 2023. február 8-ra módosult. 

A felhívásra csak olyan pályázó nyújthat be pályázatot, amely az alábbi települések valamelyikén rendelkezik székhellyel: Csomád, Csömör, Csörög, Dunakeszi, Erdőkertes, Fót, Göd, Mogyoród, Őrbottyán, Sződ, Sződliget, Vácrátót, Veresegyház, továbbá amely a Pályázati Felhívás megjelenését megelőzően már létrejött, és ha a szervezet létrejötte bejegyzéshez / közhitelű nyilvántartásba való felvételhez, továbbá hatósági vagy más jóváhagyáshoz kötött, úgy a  jogerős be-jegyzés/nyilvántartásba vétel / engedély jogerőre emelkedése a Felhívás megjelenését megelőzően megtörtént. A támogatható tevékenységek kizárólag a fentiekben felsorolt települések közigazgatási területén valósíthatók meg, vagy a tevékenység céljának, hatásának kifejezetten e településekre kell irányulnia. A 4. alcím k) pontja szerinti tevékenységre eltérő szabályok érvényesek.

Az egyházi jogi személyek esetében a fentiekben felsorolt településeken történő bejegyzett székhely nem releváns, azonban a támogatható tevékenységnek egy vagy több településen kell megvalósulnia.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 300 millió forint. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás pályázatonként minimum 100.000 Ft, maximum 20.000.000 Ft. A támogatás maximális mértéke az elszámolható összköltség 100 %-a.

A pályázatokat 2022. december 12. - 2023. február 8. között lehet benyújtani. A pályázat benyújtási határideje lezárult !

A beérkezett pályázatok értékelése és elbírálása együttesen, a benyújtási határidőt követően történik.

A további információkat a pályázati felhívás tartalmazza.

A pályázattal kapcsolatban további felvilágosítás kizárólag elektronikus úton az alábbi elektronikus levélcímen: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Telefonos érdeklődési lehetőség nincs, információkat kizárólag a megadott e-mail címen adunk.  

További hírek a Megyeházáról »

A lekérdezés 1.949 másodperc alatt futott le.


www.delpestmegyeonline.hu
Facebook


  • Hírek a Megyeházáról

[l]

Legújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas