Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2024. április 16. kedd, Csongor napja van. - Holnap Rudolf napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
márciusmájus
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 


Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


Madarat tolláról, csalfa embert az ujjáról...
Madarat tolláról, csalfa embert az ujjáról...

Rovat: Életmód, egészség

A párkapcsolati viselkedés alapján az emberek két csoportra oszthatók: a hűségesekre, és a promiszkuitást gyakorlókra. Ez utóbbi csoportba tartozókra jellemző a szexuális partnerek sűrű cseréje, a válogatás nélküli szexuális kapcsolatok létesítése. Az pedig, hogy ki melyik csoportba tartozik, elég jól meghatározható az ujjak vizsgálatával.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Azok az emberek – nők és férfiak egyaránt – akiknek a gyűrűsujja hosszabb a mutatóujjuknál, feltehetőleg magasabb tesztoszteronszintnek voltak kitéve az anyaméhben, aminek következtében nagyobb valószínűséggel választják a promiszkuitást a párkapcsolataikban.

 

Az erről szóló tanulmány a The Royal Society – az Egyesült Királyság Tudományos Akadémiája – Biology Letters című folyóiratában jelent meg. A tanulmány szerzői: Rafael Wlodarski, John Manning és Robin Dunbar, az Oxford University és a Northumbria University professzorai.

 

Az állatvilágban a különböző fajokra vagy a promiszkuus, vagy a hűséges viselkedés a jellemező. Egy fajon belül ez a két viselkedés nem keveredik. A hattyúk, a farkasok, a pingvinek vagy egész életre választanak párt maguknak, vagy hosszú ideig élnek egyetlen partnerrel, monogám kapcsolatban. Miközben erős a biológiai motiváció arra, hogy egy hím sok nősténnyel párosodva hozzon létre utódokat, az egyetlen partnerrel kialakított monogám kapcsolatnak is számos előnye van, mind a túlélés, mind az utódok szempontjából.

 

Az emberi faj is része az állatvilágnak: a főemlősök rendjén belül az emberfélék családjába tartozunk. De mi vagyunk az egyetlen olyan faj, amely bimodális párkapcsolati viselkedést mutat. Az egyik csoportba tartoznak a kicsapongó, szabados életvitelűek, a promiszkuitást gyakorlók, a másikba a hűségesek, a monogámok. A hosszabb gyűrűsujjal rendelkezőknek nagyobb valószínűséggel volt sok szexuális partnerük, és ebben a nők nem különböznek a férfiaktól.

 

Az említett tanulmányban 575 észak-amerikai és brit személyt vizsgáltak, férfiakat és nőket vegyesen. Arról kérdezték őket, mi a véleményük a kötöttségektől mentes, semmire nem kötelező szexről, és vágynak-e ilyenre. Előzőleg pedig tanulmányozták 1314 brit férfi és nő jobb kezének fotóját, hogy megmérjék a mutatóujj és a gyűrűsujj hosszát. A két vizsgálatból aztán matematikai-statisztikai módszerekkel vontak le következtetéseket.

 

A korábbi kutatások szerint az ujjak hossza sokkal többet elárul a genetikailag meghatározott hajlamról, a személyiségről, és a szexualitásról, mint azt gondolnánk. A mutatóujj és a gyűrűsujj hosszának egymáshoz viszonyított aránya, amit az angol szakirodalomban „2D:4D ratio” (2. és 4. ujj hányadosa) néven emlegetnek, elég sokat mond a hormonszintről.

 

Minél rövidebb a mutatóujj a gyűrűsujjhoz viszonyítva (2D:4D<1), annál több tesztoszteron hormon érte az illetőt a méhen belüli fejlődés során. Ez pedig szoros összefüggésben áll a promiszkuitással a felnőttkorban. – Fontos megjegyezni, hogy csak hajszálnyi különbségek mutathatók ki a szexuális viselkedésben az ujjak hossza alapján, és ez a különbség csak akkor észlelhető, ha nagyszámú embercsoportot vizsgálunk. A tanulmányban leírtak csupán statisztikai átlagot jelentenek, és nehéz meghatározni az egyének szintjén, ki az, aki megmarad a társa mellett, és ki az, aki elkalandozik, még akkor is, ha az ujjakból sok mindenre lehet következtetni.

 

Igaz, hogy a génjeink, a hormonjaink nagymértékben meghatározzák a cselekedeteinket, emellett azonban még számos más tényező is befolyásolja a szocioszexuális magatartást, például a környezeti hatások, az élettapasztalat. Mindaz, ami az anyaméhben történt, csak mérsékelt hatással van olyan komplex dolgokra, mint a szexuális kapcsolat – mondta egy sajtónyilatkozatban a tanulmány egyik szerzője, Robin Dunbar.

 

*

 

Madarat tolláról, embert barátjáról – szól a közmondás. Ezt most kiegészíthetjük azzal, hogy a csalfa embert meg az ujjáról ismerjük meg. Mielőtt tehát valaki tartós párkapcsolatra szánja el magát, érdemes megnéznie a kiszemelt partner ujjait, azok sok mindent elárulnak. De hallgassunk a tudósokra, meg a szívünkre: semmi sem fekete-fehér, főleg nem a párkapcsolatokban, ahol kettőn áll a vásár.

 

Attól, hogy valakinek hosszabb a gyűrűsujja, mint a mutatóujja, még lehet monogám!

 

Czinege Imre


2015.02.26. 14:57
Értékelés: 5/7

Még nincsenek hozzászólások



Új hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  



www.delpestmegyeonline.hu
Facebook



Legújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas